De rol van voeding om je lichaam te onderhouden en te voeden.

Zongerijpte voeding

Zongerijpte voeding speelt een fundamentele rol in het ondersteunen van de spijsvertering en het leveren van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor het behoud van gezondheid en welzijn. Het proces van zonrijping zorgt ervoor dat groenten en fruit hun maximale potentieel aan voedingsstoffen bereiken, waardoor ze een rijke bron worden van vitaminen, mineralen, antioxidanten, en fytochemicaliën die essentieel zijn voor het lichaam.

Stimulatie van de spijsvertering: Natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen worden gemakkelijker door het lichaam herkend en efficiënter verteerd, wat bijdraagt aan een betere opname van voedingsstoffen. Waarbij het lichaam alle voeding kan opnemen die nodig zijn voor de overleving en ons zelfbehoud.

Ondersteuning van de algemene gezondheid: Zongerijpte voeding levert de grondstoffen voor de aanmaak van witte bloedcellen, eiwitmoleculen en enzymen, essentieel voor de de neutralisatie van toxines en dode microben. Zodat overgroei van microben kan voorkomen worden. Deze enzymen worden gemaakt uit de grondstoffen die wij elke dag eten.

Preventie van Nutriëntentekorten: Door de consumptie van een breed scala aan zongerijpte groenten en fruit kan een diversiteit aan voedingsstoffen worden verkregen, waardoor het risico op voedingstekorten vermindert.

De kwaliteit van ons voedsel speelt dus een cruciale rol als grondstof voor alle functies en processen die onze lichaamsweefsels moeten vervullen.

Bescherming tegen industriële voedselbewerking: Veel moderne voedselverwerkingstechnieken verminderen de voedingswaarde van voedsel door het verwijderen van essentiële voedingsstoffen of het omzetten van de gezonde omegavetzuren in schadelijke transvetten. Zongerijpte voeding in zijn natuurlijke staat behoudt zijn voedingsintegriteit.

Aan andere voedingsmiddelen worden allerhande lichaamsvreemde chemische stoffen toegevoegd zodat het lichaam het niet meer kan herkennen als voedend voor het lichaam. Het wordt door het lichaam als giftig gezien.

Bij nog andere voedingsmiddelen worden er belangrijke mantelstoffen verwijderd die een belangrijke functie hebben op de stofwisseling in weefsels van het lichaam. Vele voedende mantelstoffen zijn noodzakelijk om suikers, eiwitten en vetten goed te metaboliseren.

Lichaamsweefsels die in de tijd dat ze leven onvoldoende goede voeding krijgen en daardoor een gebrek lijden aan essentiële voedende bouwstenen, gaan bij weefselherstel eigenlijk verzwakken.

Witte bloedcellen leven ongeveer twee weken en het is belangrijk dat zij goede voeding kunnen krijgen om gezonde nakomelingen te vormen. Dit is belangrijk om onze algemene gezondheid met zijn detoxsysteem goed te laten werken.

Dit geldt natuurlijk voor alle soorten lichaamsweefsels en het in stand houden van hun specifieke functies. Dit is een uiterst cruciaal punt en maakt de waarde van de factor voeding onmiskenbaar.

Een goede spijsvertering is het fundament van onze gezondheid.

Een goede spijsvertering is het fundament van onze gezondheid. De natuur heeft het zo bedoeld dat alle weefsels de voedende nutriënten krijgen die nodig zijn om optimaal te kunnen leven en functioneren.

Deze functies omvatten bijvoorbeeld het metabolisme of de stofwisseling, het elimineren van afvalstoffen en toxines die essentieel zijn voor het herstel van weefsels, en het naar behoren uitvoeren van de specifieke functie van elk weefsel of orgaan.

Ook het goed laten werken van de hormoonhuishouding en de rol van het zenuwstelsel voor motoriek, maar ook de hartslag en ademhaling vereisen energie afkomstig uit de voeding die we dagelijks eten.

Voldoende zuurstof, zuiver water, natuurzuivere voeding in de oorspronkelijke staat en zonlicht creëren voor elk deel van het weefsel een prettige omgeving waar levensenergie vrij kan stromen. Bij verstoring van deze basiselementen schakelen weefsels over op een overlevingsmodus, volgens de wetten van de natuur, wat leidt tot een enorme verzwakking van onze algemene gezondheid en het detox- en recyclingssysteem.

Het hele lichaam is doordrongen van bewustzijn, en dit bewustzijn in onze talrijke lichaamsweefsels, organen en energievelden heeft dagelijks goede voeding nodig. Goede voeding is tevens belangrijk voor de opbouw van positieve gedachten.

De eerste stap is altijd het optimaliseren van je spijsvertering zodat voeding kan worden opgenomen om je lichaam op de juiste wijze te voeden. Eten is een basisbehoefte; door deze goed aan te pakken en bewuste keuzes in voeding te maken, spelen we een cruciale rol zowel bij de preventie van intoxicatieschokken als bij de genezingsprocessen van aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, enzovoort.

Dankzij goede voeding komt de spijsvertering weer in contact met zijn eigenlijke betekenis: het verteren van voeding als brandstof en onderhoud van het lichaam. Goede voeding is essentieel voor je zintuigen, algemene gezondheid, emotionele stabiliteit, vrede en helderheid in je gedachten.

Onderzoek in gebieden met veel honderdjarigen toont aan dat het belang van gezonde voeding en emotioneel evenwicht bovenaan staat. Iemand met emotionele stabiliteit heeft controle over zijn zintuigen en kan op een gezonde wijze eten.

Gezonde natuurvoeding, voeding die de natuur ons biedt en niet industrieel bewerkt is of waaraan chemische stoffen zijn toegevoegd, bevat informatie die het lichaam in staat stelt te overleven en zich te voeden. Deze voeding heeft een soort ‘streepjescode’ die het lichaam, door miljoenen jaren evolutie, herkent als voedend voor het lichaam en zijn functies.

Er is voldoende bewijs dat natuurvoedsel ons verouderingsproces vertraagt en een zeer belangrijke rol speelt in het versterken van onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem, en het vermogen om afvalstoffen en toxines te elimineren, ons in goede conditie houdt.

Helaas maken nog te weinig mensen de verbinding tussen onze ongezonde westerse voeding en alle ziekten, en vragen we ons af waarom er steeds meer zieke mensen bijkomen en hedendaagse moderne ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, psychische aandoeningen, obesitas, enzovoort, epidemische vormen aannemen. Onder elke aandoening ligt ook een causale biologische schok.

Met industrieel bewerkte voeding kun je jezelf gemakkelijk vergiftigen.

Met industrieel bewerkte voeding kun je jezelf gemakkelijk vergiftigen. Denk maar eens na over wat er gebeurt als je elke dag een hamburger met friet eet, vergezeld van een frisdrank. Zoals eerder vermeld, maakt het lichaam dagelijks witte bloedcellen aan die enzymen produceren. Deze enzymen versterken onze weefsels tegen de irritatie van giftige toxines en verzuring.

Waar komen de spijsverteringsenzymen vandaan? Ze worden geproduceerd uit de grondstoffen die we dagelijks met onze voeding binnenkrijgen. Belangrijke grondstoffen voor de aanmaak van deze noodzakelijke enzymen vind je niet in een donut of een pak friet, maar in zongerijpte natuurvoeding.

Onze algemene gezondheid, inclusief het recycling- en detoxsysteem en de hormoonhuishouding, stelt ons in staat vitaal te zijn, vol energie en emotioneel welzijn.

Deze kracht en gezondheid zijn ook afhankelijk van de voeding die we dagelijks consumeren. De kwaliteit van ons voedsel is cruciaal als grondstof voor alle functies en processen van onze lichaamsweefsels. Volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en waardevolle vetten in hun natuurlijke, oorspronkelijke staat zijn essentieel voor een optimale gezondheid.

Nu zijn we aanbeland bij het punt van biologisch geteeld voedsel.

Biologisch geteelde voedingsgewassen worden tijdens hun groeiproces niet besproeid met chemische bestrijdingsmiddelen, wat twee grote voordelen heeft. Ten eerste belasten chemische bestrijdingsmiddelen het milieu sterk en de residuen ervan komen in ons lichaam terecht. Ten tweede, en dit is zeer belangrijk, komen biologisch geteelde gewassen tijdens hun groei in contact met parasieten zoals insecten en schimmels.

Net als mensen hebben planten een overlevingsmechanisme, een stofwisselingssysteem en een soort ontgiftingssysteem. Deze planten produceren stoffen om zich tegen parasieten te verdedigen. Deze stoffen, bekend als salvestrolen, hebben een zeer positieve en versterkende invloed op de algemene gezondheid van de mens. Gewassen die met bestrijdingsmiddelen worden gekweekt, zijn minder in staat om deze gezondheidsbevorderende salvestrolen te produceren.

Door biologisch geteelde gewassen te consumeren, help je je lichaam dagelijks te ontgiften en te zuiveren. Gewassen die met pesticiden worden besproeid, produceren deze stoffen niet, wat nadelig is voor onze algemene gezondheid en het detox- en recyclingsysteem.

Verzadigd vet speelt een belangrijke rol bij de opname van salvestrolen en mineralen, die op hun beurt essentieel zijn voor de effectieve werking van vitaminen in het lichaam. Een overmaat aan vitaminen kan zelf tot schadelijke oxidanten leiden; balans is de sleutel. Het consumeren van gezonde verzadigde vetten is cruciaal voor metabole processen om dit evenwicht te bereiken.

Het chronische tekort aan kwalitatief goede voedingsstoffen in onze voeding, zoals vaak in onze eetcultuur voorkomt, is schadelijk voor onze gezondheid. Samen met andere factoren zoals emoties, gemanipuleerde voeding, E-nummers, transvetten, enz., creëren ze een voedingstekort op weefselniveau, wat onze algemene gezondheid verder uitholt.

Zongerijpte biologische gewassen in hun oorspronkelijke staat behouden hun natuurlijke “streepjescode”, en zijn daarmee het beste medicijn dat de natuur ons biedt, voedend en onderhoudend met zonne-energie.

Hippocrates heeft het ook gezegd: voeding is jouw medicijn.

Alle leven op aarde is afhankelijk van zonne-energie. Voeden hoeft geen strijd te zijn; het is net zo natuurlijk als ademen. Zongerijpte voeding, die gezonde lichaamsweefsels kan creëren, heeft ook het potentieel om zieke weefsels te genezen. Als je lichaam jarenlang heeft geleden onder slechte voeding, is het logisch dat herstel tijd nodig heeft.

De westerse voedselpiramide wordt regelmatig bijgesteld, wat vragen oproept over de betrouwbaarheid ervan. In contrast hiermee staat de ayurvedische voedingsleer, die al duizenden jaren ongewijzigd en effectief is gebleven, wat vertrouwen wekt.

Er bestaan meer dan 23.000 soorten eetbare plantensoorten met een voedzame waarde en sommige met echt genezende eigenschappen. Het is echt gemakkelijk om je voor te stellen dat als iemand niet genoeg door moeder natuur gemaakt voedsel eet, hij vroeg of laat een ziekte zal ontwikkelen, en dit proces wordt door emotionele instabiliteit en biologische schokken versneld.

Echter, een evenwichtige emotionele staat in combinatie met het consumeren van voldoende zongerijpte natuurvoeding kan ziekte vaak voorkomen. Het is een wisselwerking: gezond voedsel versterkt de geest, en een sterke geest kiest bewust voor gezond voedsel.

We kunnen geen betere of gezondere voeding produceren dan de natuur ons biedt. Natuurlijke voeding versterkt de mentale kracht. Het vergaren van kennis en wijsheid is essentieel voor het voorkomen van intoxicatieschokken, het tegengaan van veroudering, en het bevorderen van emotioneel welzijn en een optimaal lichaamsgewicht. Daarom is goede voeding onmisbaar.

En dan nog iets belangrijk, let op voor verkeerde voedselcombinaties!

Enkele voedingscombinaties kunnen inderdaad conflicterend werken in de maag, waardoor de spijsvertering belemmerd wordt en potentieel giftige stoffen gevormd kunnen worden. Deze stoffen kunnen bijdragen aan het verergeren van huidaandoeningen, ontstekingen, en allergieën.

Feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar, alsook uitgebreide feestmaaltijden doorheen het jaar, zijn vaak momenten waarop dergelijke ongunstige voedselcombinaties gemaakt worden. Het consumeren van te zware maaltijden in de avond, wanneer het spijsverteringsstelsel minder actief is volgens het circadiaanse ritme, kan bijdragen aan deze problemen.

Veel mensen lijden aan voorjaarsmoeheid, niet beseffende dat dit door de feestmenu’s van de feestdagen wordt veroorzaakt, als gevolg van de uitgebreide Bourgondische maaltijden tijdens de feestdagen en de nieuwjaarsmaand.

De overbelasting van het spijsverteringsstelsel met te veel voedsel dat niet efficiënt kan worden verteerd, leidt tot de ophoping van afvalstoffen en toxines. Dit kan uiteindelijk de algemene gezondheid en hormoonhuishouding verzwakken, wat resulteert in vermoeidheid.

Specifieke voedselcombinaties die vermeden zouden moeten worden, omvatten het combineren van koemelk en zuivelproducten met vlees, vis, gistbrood, en bepaalde zoete vruchten zoals dadels, bananen, meloenen, kersen, pruimen, kokosnoten, walnoten, alsook met bepaalde specerijen zoals basilicum. Dergelijke combinaties kunnen de vertering verstoren en de basis vormen voor diverse aandoeningen, stofwisselingsproblemen, verzuring, en osteoporose.

Meloen en komkommer mag niet gecombineerd worden met granen, gebakken voeding, koemelk en zuivel.

Tapioca mag niet gecombineerd worden met eieren, zuivel, en fruit.

Vlees en vis mag niet gecombineerd worden met zuivel en koemelk, honing, sesamzaad, suiker, linzen, radijzen, gekiemde granen en mosterd.

Appels nooit combineren met zuivel en kaas, het creëert veel giftige stoffen in je lichaam.

Rijp fruit niet combineren met vlees, vis, honing, suiker, koemelk en zuivel.

En let op; Citroen of limoen niet combineren met zuivel en koemelk, tomaten en komkommers.

Maïs niet combineren met dadels, rozijnen, vijgen en bananen.

Eieren niet combineren met koemelk, zuivel, vlees, vis, yoghurt, banaan, meloen

Honing nooit combineren met gelijke hoeveelheden ghee of geklaarde boter. Ze zijn zeer gevaarlijk!

Gele mosterd met vlees en vis is conflicterend voor de leverwerking.

Aardappels, tomaten, aubergine en andere nachtschaden nooit combineren met zuivel, koemelk, meloen en komkommer.

Radijzen en andere scherp smakende groenten nooit combineren met rozijnen, bananen en muesli.

Algemeen kun je stellen dat je vlees, zuivel en fruit los van elkaar moet eten.

Het is essentieel om rekening te houden met hoe verschillende voedselsoorten en eetgewoonten onze spijsvertering en algehele gezondheid beïnvloeden.

Hete dranken kunnen bijvoorbeeld de spijsvertering van vlees, vis, bepaalde tropische vruchten zoals mango, ananas, papaya, en ook tapioca, bananen, en scherpe specerijen belemmeren.

De natuurlijke omgeving van voedselproductie suggereert dat niet alle voedselsoorten goed samen gaan. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat appelbomen en bananen- of mangobomen niet naast elkaar groeien, wat aangeeft dat sommige fruitmelanges in de maag kunnen gisten. Een combinatie van lokaal kleinfruit kan daarentegen wel goed samengaan.

Bij bestaande ontstekingen, koorts, of zuurproblemen in de maag, is het verstandig om verwarmende specerijen of scherpe kruiden en groenten te vermijden.

Tijdens extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven of koude winters, is het ook belangrijk om de consumptie van bepaalde voedselsoorten aan te passen voor een optimale gezondheid.

Het eten van droge, scherpe voeding tijdens een hittegolf is om problemen vragen met je gezondheid.

Rauwkost kan bijvoorbeeld afkoelend werken, wat negatief kan zijn voor de spijsvertering als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Zware of gefrituurde voeding kan de spijsvertering overbelasten, vooral als men weinig honger heeft. Het is belangrijk om de spijsvertering niet te belasten met te zware maaltijden in de avond wanneer deze natuurlijk afneemt als gevolg van het dag- en nachtritme.

Te lichte of te weinig voeding tijdens het middaguur als de spijsvertering wel sterk staat is ronduit schadelijk en werkt op langere termijn ongemerkt uitputtend op het lichaam.

Onregelmatige eetpatronen kunnen eveneens spijsverteringsproblemen veroorzaken. Probeer op vaste tijden te eten om de spijsvertering te optimaliseren. Voeding die je niet lust, zou je nooit moeten eten, en kinderen zouden niet gedwongen moeten worden om voedsel te eten dat ze niet willen, om mogelijke allergieën te voorkomen.

Het advies is simpel: luister altijd naar je lichaam, kies zoveel mogelijk voor natuurlijke, verse, biologisch geteelde, en zongerijpte voeding in zijn oorspronkelijke staat. Je lichaam kent zijn behoeften het beste en zal signalen geven over wat het nodig heeft voor optimale gezondheid.

Het is belangrijk om niet alleen naar de verlangens van het verstand te luisteren, vooral als het om extra toetjes gaat. Koken met kruiden en specerijen en het gebruik van verzadigde vetten voor de bereiding van maaltijden, met het toevoegen van oliën na het koken in gematigde hoeveelheden, kan bijdragen aan een gezonde voeding.

Warme en vers bereide gerechten zijn kenmerkend voor regio’s waar mensen een lang en gezond leven leiden, vaak met drie gekookte maaltijden per dag.

Hoewel vlees een verzadigend effect heeft en de spijsvertering kan vertragen, kan het met mate geconsumeerd worden. Het is aan te raden om de inname van dierlijke eiwitten te verminderen en meer plantaardige voedselopties te verkennen. Af en toe vegetarisch eten met een diversiteit aan smaken en kleuren kan snel leiden tot een voldaan gevoel, wat de spijsvertering ten goede komt en een licht gevoel in de darmen creëert. Het is belangrijk om te eten naar behoefte, bewust te eten, en vooral te eten in een positieve stemming.

Luister naar de dorstprikkel van het lichaam voor een optimale hydratatie, die ook bijdraagt aan een juiste balans van honger en voldaanheid.

Door deze richtlijnen te volgen, kan het endocriene systeem positief worden beïnvloed, wat leidt tot een krachtige synergie van hormonen en neurotransmitters die een gevoel van welzijn bevorderen. Dit ondersteunt niet alleen de darmwerking en de spijsvertering, maar draagt ook bij aan de algemene gezondheid van lichaam en geest. Welzijn voor lichaam en geest!

Een gezonde spijsvertering is cruciaal voor het voorkomen van ziekten en het verhogen van de weerstand tegen biologische schokken. Het genieten van voeding en het ervaren van voldaanheid zijn essentiële aspecten van een liefdevolle benadering naar het eigen lichaam.

De dikke darm speelt hierin een sleutelrol en heeft directe verbanden met de nieren, de bijnieren en de hersenen. Door natuurlijke en evenwichtige voeding te omarmen, ondersteun je niet alleen je spijsvertering maar ook je algehele gezondheid en welzijn.

Dan ben je natuurlijk bezig, dat is liefdevol voor je eigen lichaam.

De spijsvertering wordt inderdaad sterk beïnvloed door onze emotionele staat, waarbij negatieve emoties een verstoring kunnen veroorzaken en positieve emoties juist een stimulerende werking hebben. Het limbisch systeem in onze hersenen, dat de zetel is van onze emoties, speelt een cruciale rol in hoe ons lichaam fysiologisch reageert, inclusief de spijsvertering en de productie van serotonine, een belangrijke neurotransmitter die vaak wordt geassocieerd met een gevoel van welzijn.

Een gezonde, gelukkige dikke darm draagt bij aan de productie van serotonine, wat onderstreept hoe essentieel een goede darmgezondheid is voor ons algehele welzijn. Negatieve emoties kunnen niet alleen de werking van de darmen verstoren, maar ook de synthese van serotonine negatief beïnvloeden, wat leidt tot een verminderd gevoel van welzijn en de productie van schadelijke toxines.

Daarom is het cruciaal om een holistische benadering te hanteren bij het aanpakken van spijsverteringsproblemen, door zowel de fysieke aspecten van de spijsvertering te verbeteren als emotionele stabiliteit te cultiveren. Het oplossen van persoonlijke problemen en negatieve emoties is even belangrijk als het zorgen voor een gezond spijsverteringsstelsel.

Elke ziekte of aandoening kan inderdaad gezien worden als het resultaat van zowel fysieke disfuncties zoals een verzwakte spijsvertering, als emotionele belasting door biologische schokken of trauma’s. Deze dubbele belasting onderstreept het belang van een geïntegreerde benadering van gezondheid, die zowel de fysieke als de emotionele componenten omvat om het lichaam in staat te stellen zich effectief te ontgiften en te reinigen.

Dit benadrukt het belang van een gebalanceerd dieet, emotionele zelfzorg, en een bewuste levensstijl voor het handhaven van onze gezondheid en welzijn.

Vers voedsel dat de natuur ons aanbiedt bevat lichtenergie.

Deze energie kan door de Kirlian fotografie vastgelegd worden. Men ziet dat alle levende wezens, wanneer ze in een hoogfrequente veld van meer dan 1000 volt worden gezet, dat ze licht gaan uitstralen. Dit licht verdwijnt nadat het wezen is gestorven.

Er is aangetoond dat het stralingspatroon van gezonde planten helderder is dan dat van ongezonde planten. De kleuren van de ongezonde planten zijn doffer en vertonen een onregelmatige stralingspatroon.

Gezond biologisch geteeld en zongerijpt voedsel in oorspronkelijke staat heeft een mooi stralingspatroon en bevat veel lichtenergie dat ons lichaam goed kan voeden.

Alle levende organismen en materie zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof. Traditioneel aarde, water, vuur, lucht en ether. Leven is dus niet uit het niet-levende natuur afkomstig en kan niet naar aardse termen worden gedefinieerd.

Een baby die borstvoeding meekrijgt van de moeder dat gezonde natuurvoeding in oorspronkelijke staat consumeert ontvangt lichtenergie, in tegenstelling tot kinderen die flesvoeding krijgen en dankzij de 9 maanden zwangerschap net voldoende licht hebben gekregen om doorheen de barre fles periode heen te komen.

Voor baby’s is er nog iets meer licht nodig, dat krijgen ze via moederlijke intieme contacten mee en dat maakt de algemene gezondheid van de baby sterk.

Vanaf hun derde levensmaand kan men reeds beginnen tussen de borst door een theelepel vers sap, bijvoorbeeld van zongerijpt bessensap, of vers gezeefd vruchtensap toe te dienen, en dit langzaam opbouwen tot een eetlepel sap.

Zo verkrijgt het zeer jonge kind veel levenslicht binnen. Dit levenslicht wordt in India prana genoemd, in Japan ki en china chi. Bij gebrek aan dit levenslicht gaat men verzwakken.

Voedsel dat boordevol zit met levenslicht helpt ons kanker en andere aandoeningen op afstand te houden.

Wanneer je voedingspatroon verkeerd is, hebben medicijnen geen zin. Wanneer je voedingspatroon juist is, dan zijn medicijnen overbodig. Chinees gezegde.

In deze reeks over voeding gaat het ook over het zoutgebruik.

Onbewerkt Himalayazout of zeezout is een belangrijk onderdeel van je eetpatroon. Een tekort kan ‘s nachts spierkrampen veroorzaken.

Ons geraffineerd keukenzout is absoluut niet aan te bevelen, het is een belangrijke factor voor het ontstaan van hart-, nier- en lymfeproblemen. Geraffineerd zout verstoort de waterhuishouding in het lichaam.

Zout en water zijn essentieel om de waterhuishouding in balans te houden en voldoende hydro-elektrische energie op te wekken om de weefsels activiteiten zoals de citroenzuurcyclus in de mitochondriën in stand te houden voor de productie van energie.

Er ontstaat spierzwakte als de waterhuishouding wordt verstoord door gebrek aan natuurlijk zout of door consumptie van geraffineerd zout.

Het is een grote uitdaging voor het lichaam om het zout vast te houden.

Er is door urineren altijd zout en mineralenverlies, daarom is 2 à 3 liter water drinken per dag of drinken als je geen dorst hebt ronduit schadelijk voor je nieren, bijnieren, de hormoonhuishouding en je gezondheidssysteem, want deze zijn afhankelijk van voldoende mineralen en zout.

Overconsumptie van water, vooral in combinatie met een tekort aan zout en mineralen, kan leiden tot een onbalans en zelfs tot hyponatriëmie, een aandoening waarbij het natriumgehalte in het bloed gevaarlijk laag wordt.

De nieren werken als een vergiet.

De vergelijking van de nieren met een vergiet is een interessante metafoor die helpt om de essentiële functie van de nieren in het zuiveren van het bloed te illustreren. De nieren spelen inderdaad een cruciale rol in het handhaven van de balans van mineralen, zoals natrium en kalium, en in het reguleren van de bloeddruk en het vochtgehalte in het lichaam.

Ze filteren afvalstoffen uit het bloed en voeren deze af via de urine, maar werken ook om nuttige stoffen terug te winnen en terug te leiden naar de bloedbaan.

Denk maar eens als je spaghetti eet. Je kookt de spaghetti in water waar je wat zout aan hebt toegevoegd. Als de spaghetti gaar is, giet je alles in het vergiet.

De spaghetti heb je wel uit het kookwater gehaald, maar je moet nog het zout uit het kookwater halen. Dit is precies wat de nieren moeten doen als het bloed wordt gezuiverd van overtollige ureum, urinezuur, enzymen, hormonen en andere zaken, ze moeten alle mineralen en zouten uit het vocht halen en terug aan het gezuiverde bloed afgeven.

Het gebruik van zout in de voeding is een onderwerp van veel discussie geweest, vooral met betrekking tot de effecten op de bloeddruk en hartgezondheid. Hoewel overmatige inname van geraffineerd zout in verband is gebracht met gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, is de behoefte aan natuurlijke zouten en de rol die ze spelen in onze gezondheid duidelijk. Deze natuurlijke zouten bevatten een reeks essentiële mineralen die belangrijk zijn voor verschillende lichaamsfuncties.

Nieren zijn geen ontgiftingsorganen van toxische stoffen, dat is de taak van de lever. Nieren houden alle spiegels van het bloed in evenwicht, dat is hun taak. Als nieren gifstoffen uit het bloed halen raken ze beschadigd, we zien dit overduidelijk bij diabetes.

Dieren instinctief zoeken naar zoutbronnen benadrukt het natuurlijke en essentiële aspect van zout in de voeding voor het handhaven van de gezondheid en welzijn. Voor mensen is de keuze voor natuurlijke zoutsoorten, zoals Himalayazout of zeezout, een betere optie vanwege hun rijkere mineralenprofiel in vergelijking met geraffineerd zout. Deze natuurlijke zouten kunnen in gematigde hoeveelheden bijdragen aan een gezond dieet en ondersteunen bij het handhaven van de hydratatie en minerale balans in het lichaam.

Dieren krijgen zoutstenen waar ze naar hartelust aan kunnen likken en wij moeten van het zout afblijven? Waar is de logica? Ik heb nog geen enkele cardioloog zien staan bij een koe dat in een alpenweide likt aan de zoutsteen. Er staat ook geen bordje dat zout gevaarlijk voor het lichaam is van de koe.

Vogels in kooien krijgen ook zoutstenen die rijk zijn aan mineralen.

Er bestaat geen bewezen verband dat zoutgebruik hoge bloeddruk veroorzaakt en hersenbloeding, er bestaat een bewezen verband van geraffineerd zout die deze aandoeningen wel veroorzaken.

Opteer steeds voor natuurlijke zoutsoorten.

Het advies om bij hoofdpijn of constipatie een oplossing van natuurlijk zout in water te gebruiken, onderstreept het belang van een adequate zout- en waterinname voor de algemene gezondheid. Het is echter altijd belangrijk om een balans te vinden en te luisteren naar de signalen van het lichaam, aangezien de behoeften kunnen variëren afhankelijk van individuele gezondheid, leefomstandigheden en activiteitsniveaus.

Eén theelepel natuurzout in een halve liter water zal hoofdpijn verzachten en constipatie voorkomen.

Omdat zout de darmen vochtig houden. En als je daarbij ook nog eens voldoende gezonde verzadigde vetten eet zoals geklaarde boter of niet-ontgeurde kokosolie, zal je uitdroging voorkomen dat dikwijls hoofdpijn veroorzaakt.

De geschiedenis van zout als een waardevol en essentieel goed, zelfs gebruikt als betaalmiddel, onderstreept verder het belang van zout in het menselijk leven. Een bewuste benadering van zoutinname, met aandacht voor zowel de kwaliteit van het zout als de hoeveelheid, is cruciaal voor het bevorderen van een goede gezondheid en welzijn.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024