De rol van verzadigde vetten om je lichaam in topconditie te houden

Het echte ware verhaal over de verzadigde vetten en oliën

Je hebt het al gelezen in deze reeks over de voeding, ik nodig iedereen uit om meer gezonde verzadigde vetten te consumeren.

Het idee dat verzadigd vet de bloedvaten verstopt en dik maakt, klinkt zo logisch dat mensen niet bereid zijn of in staat zijn om alle gegevens kritisch te bekijken of deze stelling wel juist is met alle welvaartsziekten tot gevolg. Achteraf blijkt het inderdaad een al te simplistische veronderstelling te zijn geweest dat berust is op een medische dwaling uit de vorige eeuw.

Alle gezonde verzadigde vetten worden tussen 25 en 30 graden Celsius vloeibaar en ons lichaam is 37 graden warm. Kokosvet bijvoorbeeld wordt vanaf 25 graden bijna zo vloeibaar als gewoon water. Dat kan echt geen verstopping in het lichaam veroorzaken.

Verzadigd vet is een smaakmaker en stabiel bij hogere temperaturen, ideaal dus om je voedsel mee te bereiden. Onverzadigde vetten zoals plantaardige oliën moet men steeds na de bereiding aan de voeding toevoegen omdat zij anders kunnen oxideren door hoge temperaturen en licht.

Verzadigde vetten zijn belangrijk voor je algemene gezondheid en de genezing van wonden.

Ze ondersteunen de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem ofwel het vermogen van het lichaam om afvalstoffen en toxines af te voeren of te elimineren.

Verzadigde vetten zoals kokosolie bevatten laurinezuur, caprylzuur, capronzuur, myristinezuur helpen het lichaam te ontgiften en zuiveren.

Deze vetzuren hebben een evenwicht creërende werking voor de microbiële flora van het lichaam en daarmee verbeteren ze de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem.

Verzadigde vetten zijn belangrijke antioxidanten omdat ze afvalstoffen en toxines verwijderen waarop parasieten en overgroei organismen op gedijen.

Verzadigde vetten zijn uiterst belangrijk voor de metabolische activiteiten in het lichaam, ze zorgen ervoor dat de normale celfuncties zoals de celdeling optimaal kunnen verlopen. Daarom zijn verzadigde vetten belangrijk voor het vernieuwingsproces (mitose), onderhoud en verjonging van het lichaam.

Het is de natuurlijke anti-rimpel, omdat verzadigd vet de huid van binnenuit ook goed voedt. Verzadigd vet voorkomt droogte in het lichaam, dit samen met cholesterol beschermen ze de lichaamsweefsels tegen uitdroging.

Verzadigd vet is een krachtige antioxidant, net zoals cholesterol ook een krachtige antioxidant is.

En niet te vergeten, we hebben verzadigd vet nodig in onze voeding om de darmen te helpen bij de resorptie van water, mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, de vet-en wateroplosbare vitaminen en andere antioxidanten.

Hoe meer verzadigd vet in onze voeding, hoe beter de stofwisseling zal verlopen en dat ontgift je lichaam.

Verzadigd vet is zeer belangrijk voor de synthetisatie van Vitamine D onder invloed van ultraviolet B van het zonlicht.

Verzadigd vet beschermt alle weefsels en slijmvliezen van het lichaam tegen irritatie van toxines en afvalstoffen en voorkomt verdroging van de slijmvliezen van de ademhalingswegen en het spijsverteringskanaal.

Waarom zijn verzadigde vetten nog nodig in onze dagelijkse voedingspatroon?

Voor de goede werking en elasticiteit van de membranen en wanden van alle bloedvaten, het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam en het voorkomen van zuurstoftekort op weefselniveau.

Verzadigd vet levert 60 % energie voor de hartfunctie. De secreties voor het onderhoud en smering van de gewrichten bevatten eveneens verzadigde vetten.

De substantie in de longblaasjes die voorkomen dat deze dichtslaan bij de ademhaling bestaat grotendeels uit verzadigd vet.

Verzadigd vet is belangrijk bij de opname van zuurstof, het beschermt de omega vetzuren tegen oxidatie. Omega vetzuren zijn de zuurstoftransporteurs in ons lichaam.

Verzadigd vetten beschermen onze organen zoals de nieren en de lever, en is noodzakelijk voor het zenuwweefsel.

De myelineschede en de hersenbarrière bestaan hoofdzakelijk uit verzadigd vet (het zenuwweefsel wordt niet rechtstreeks gevoed door het bloed) , en verzadigd vet neemt voedingstoffen op en transporteert deze mee doorheen deze myelineschede en hersenbarrière om het zenuwweefsel te voeden.

Samen met fosfor, natuurzout en magnesium speelt verzadigd vet een grote rol om calcium in de botten op te bouwen.

Verzadigde vetten zijn brandstof voor de slijmvliesweefsels van het maag- en darmkanaal. Het darmslijmvlies is beter in staat om serotonine te synthetiseren uit de tryptofaam dat in kleurrijke voeding aanwezig is. Meer serotonine is ook meer melatonine waardoor de slaapkwaliteit gaat verbeteren. Je komt beter tot rust.

De darmflora kan beter zijn werk doen als het beschikbaarheid heeft over voldoende verzadigde vetten. Verzadigd vet voorkomt droogte in de darmen. De peristaltische beweging wordt hierdoor gestimuleerd.

Verzadigd vet bevat stoffen om de spijsvertering te activeren en enzymen blokkers te neutraliseren die aanwezig zijn in zaden en granen zodat deze beter verteren. Daarom dat vorige generaties veel boter smeerden op hun boterham. Koolhydraten verteren beter in de aanwezigheid van verzadigd vet, zoals boter.

De lecithine in verzadigde vetten zorgen voor een betere overdracht van zenuwimpulsen.

Verzadigd vet bevat ook nog eens sterolen die belangrijk zijn om de cholesterolspiegels in evenwicht te brengen volgens de behoefte van het lichaam op dit moment.

En de polyfenolen uit verzadigd vet zijn zo belangrijk voor de bescherming van de wanden van de slagaders en haarvaten tegen oxidatieve werking van toxines.

Verzadigd vet is ook een structurele bouwcomponent van de kilometer lange membranen en receptoren in het lichaam. Dit maakt het voor het weefsel mogelijk om voeding, zuurstof (samen met essentiële vetzuren) en water op te nemen en metabolische afvalstoffen af te voeren.

Wist je dat verzadigd vet belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus en het voorkomt vroegtijdige geboorte.

En dan nog iets belangrijk, het colostrum bestaat uit meer dan 50% verzadigd vet (laurinezuur) en cholesterol. De natuur heeft toch niet de bedoeling om het jonge hartje van de pasgeborene te vernietigen met deze hoge dosis verzadigd vet en cholesterol? Is dit feit geen bewijs hoe noodzakelijk verzadigd vet is voor het goed functioneren van het menselijke lichaam?

Verzadigde vetzuren zijn ook nodig voor onze oogfuncties en de opbouw van de beschermende vetlagen rond de organen die dienen als schokdemper.

Ten slotte bevat verzadigd vet enzymen die helpen bij de spijsvertering. Verzadigd vet is licht verteerbaar behalve de dierlijke vetten die een langere keten hebben.

Waarom zouden we geen verzadigde vetten eten terwijl ze een volle afgeroomde smaak geven aan onze maaltijd en de speekselproductie stimuleert?

Bovendien verlagen verzadigde vetten de glycemische index van de voeding waardoor de opname van koolhydraten wordt vertraagt. Zo wordt er gezorgd voor een langer voldaan gevoel en langzame afgifte energie.

Dit voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dat is goed voor de werking van de pancreas, de bijnieren en de lever.

Verzadigde vetten worden steeds in pure natuurlijke vorm gebruikt, niet bewerkt door de industrie. Gezonde verzadigde vetsoorten zijn bijvoorbeeld niet-ontgeurde kokosolie, ongeraffineerde rode palmolie, cacaoboter, ghee of geklaarde boter, roomboter.

Als je toch eens wenst te frituren, gebruik niet ontgeurde kokosolie.

Verzadigde vetten die door de industrie zijn bewerkt zijn ronduit schadelijk voor het lichaam.

Ze roven de vitamine E en mineralenreserves van het lichaam, en veroorzaken verzuring.

Tevens roven ze de enzymen uit de spijsvertering die vervolgens verstoord wordt.

Bewerkte verzadigde vetten bevatten schadelijke solventen die een overbelasting geven aan het lichaam, de lever en onze geestelijke functies.

Ze bevatten nog nauwelijks lecithine, polyfenolen en sterolen. Het is een aanslag op de carotenen en andere anti-oxidanten reserves van het lichaam, belangrijke antioxidanten gaan verloren. Daardoor ontstaat er toxineopslag in het lichaam en gebrek aan vitamine A en D. Het zicht gaat achteruit.

De kans op verstoring van metabolische processen wordt reëel door deze bewerkte verzadigde vetten, en je wordt gevoelig voor zonnebrand door opstapeling toxines in de huid en omdat het lichaam geblokkeerd wordt om zelf vitamine D aan te maken.

Hoe zit het met onverzadigde vetten of oliën?

Oliën en vetstoffen die geraffineerd en bewerkt zijn door de voedingsindustrie zijn verrukkelijk op de tong, maar puur vergif voor het lichaam.

Zij hebben een verstikkend effect in het lichaam en veroorzaken voedsel tekort op weefselniveau waardoor stofwisseling wordt verstoord.

Geraffineerde oliën veroorzaken ontregeling van de bloedsuikerspiegel en zijn een geheime verergerende oorzaak van diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en degeneratieve zenuwziekten.

De voedingsindustrie wil ons nog altijd doen geloven dat verzadigde vetten ‘de slechte vetten zijn’ en de ‘onverzadigde vetten’ de goede vetten.

Dit is een flagrante leugen dat al decennialang in stand gehouden wordt.

Er zijn heel veel gezonde verzadigde vetsoorten en net zoveel ongezonde onverzadigde vetsoorten.

Het is alleen belangrijk te weten of ze in hun natuurlijke pure vorm of bewerkt zijn.

Bewerkte en geraffineerde oliën en vetten die overal in doorzichtige flessen worden verkocht en aangeprezen als gezond om te frituren of als smeersel op je boterham, veroorzaken in werkelijkheid ernstige voedingstekorten in het lichaam op weefselniveau gecombineerd met tekort aan zuurstof en water.

Dit tekort aan zuurstof en water zijn de verergerende oorzaken van cancereuze aandoeningen en tumorgroei. (causaal zijn biologische schokken, geraffineerde zaken verergeren het alleen maar) Extra water drinken heeft in dit geval geen zin omdat de bewerkte oliën en vetten de transportwegen naar de weefsels hebben geblokkeerd.

Deze bewerkte oliën en vetten missen de mineralen en micronutriënten die ervoor zorgen dat ze goed kunnen verteerd worden in het menselijke lichaam.

Goede natuurlijke en onbewerkte vetten en oliën zoals pompoenpittenolie, arganolie, lijnzaadolie, olijfolie, hennepolie, zonnebloemolie zijn wel gezond als het afkomstig is van de eerste koude persing en bij voorkeur biologisch.

Gelukkig dat de laatste tijd deze goede natuurlijke oliën en vetten aan hun opmars beginnen te komen. Oliën gebruikt men nooit in grote hoeveelheden, ze komen ook niet in grote hoeveelheden voor in natuurlijke voeding.

Lijd je aan diabetes, dan is het absoluut verboden om alle bewerkte en geraffineerde oliën en vetten te consumeren, dus ook geen margarine.

Dit geldt uiteraard ook als je lijdt aan hart- en vaatziekten, kanker, degeneratieve zenuwziekten, enfin alle chronische aandoeningen.

Het zenuwweefsel heeft echt te lijden onder deze geraffineerde bewerkte oliën en vetten.

Waarom wordt van oorsprong natuurzuivere olie en vetten door raffinage giftig en gevaarlijk voor de mens?

Dit heeft te maken met de waardevolle essentiële meervoudige vetzuren zoals de omega vetzuren die veranderen in transvetten door de industriële bewerking en raffinage.

Deze bewerking is er om de olie en vetten langer houdbaar te maken. Kijk maar naar margarine, zelfs vliegen en bacteriën moeten dit niet hebben omdat het niet kan bederven. Je lichaam kan het ook niet verteren en daarom veroorzaken deze oliën en vetten overal in het lichaam verstoppingen op weefselniveau.

De essentiële meervoudige vetzuren zijn zuurstofmagneten voor het lichaam en brengen zuurstof tot in de weefsels. Zuurstof is essentieel voor de stofwisseling.

Tevens zijn deze vetzuren structurele bouwcomponenten van de membranen en zorgen ervoor dat deze elastisch en doorlaatbaar blijft voor zuurstof, water en voeding.

Essentiële meervoudige vetzuren in beschadigde vorm zijn uiterst giftig voor de talrijke metabolische processen in de weefsels doordat ze geen zuurstof kunnen transporteren. Dat is het grote probleem.

Tevens verminderen ze de elasticiteit van de membranen waardoor de doorlaatbaarheid minder wordt, en de receptoren die instaan dat voeding en water door de lichaamsweefsels kunnen worden opgenomen gaan verstoppen. Als gevolg van verstoppingen ontstaan er beschadigingen als gevolg van dit water, voeding en zuurstoftekort.

Het lichaam gaat proberen zich te verdedigen door de aanmaak van cholesterol sterk te verhogen, vooral de LDL omdat deze juist een genezende functie heeft op al deze interne beschadigingen. Deze beschadigingen beginnen in de eerste plaats in de wanden van de slagaderen en haarvaatjes.

Het lichaam heeft slechts een zeer lage dosis onverzadigde meervoudige vetzuren nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dat is de reden dat ze in de natuur ook nooit in grote hoeveelheden voorkomen als voedingsbron.

Dit in tegenstelling tot verzadigde vetten die wel in grote hoeveelheden voorkomen als voedingsbron.

Onverzadigde vetten vragen meer gal en verteren ook moeilijker dan verzadigde vetten.

Het grootste probleem van alle vloeibare oliën op kamertemperatuur, is dat ze niet mogen verhit worden, en dat is nu precies de standaardmethode bij het productieproces in de voedingsindustrie en het gebruik in restaurants en de keuken.

Geraffineerde oliën en vetten verstoren de spijsvertering en de darmflora en daarmee ook de ontgifting en vele andere metabolische processen.

Deze lekkere onnatuurlijke bewerkte goudgele oliën en margarine en alle derivaten ervan verdikken en verstijven bovendien nog eens de membranen en maken ze plakkerig, waardoor de weefsels onvoldoende voedingsstoffen, water en zuurstof kunnen opnemen en omgekeerd hun eigen afvalstoffen niet kunnen afvoeren.

Dat werkt verzuring van het lichaam in de hand.

Het bindweefsel, de stroming van het intercellulaire vocht, extracellulaire vocht en intracellulaire vocht, met andere woorden de microcirculatie van het lichaam geraakt ernstig verstoord en volledig verstopt en dat dwingt het lichaam om het rampenplan in werking te stellen om te kunnen overleven.

Het gevolg is onaangename toxinecrisissen en verergering van ernstige ziektebeelden en chronische toestanden als men dit symptoom georiënteerd blijf behandelen zonder het lichaam eerst te ontgiften en te zuiveren.

Uiteindelijk raakt het lichaam uitgeput op weefselniveau. Het idee dat wij beter voedsel kunnen produceren dan de natuur is een grote misvatting. Deze arrogantie zorgt voor zeer veel gezondheidsproblemen met dikwijls de dood tot gevolg.

Margarine is een pure aanslag op je algemene gezondheid, ze zitten tjokvol transvetten, triglyceriden en geharde vetten die zeer schadelijk inwerken op je vetmetabolisme en andere stofwisselingsprocessen. Je verplicht je lichaam om deze slechte schadelijke vetten in te bouwen in alle lichaamsweefsels. Dit veroorzaakt zuurstoftekort op weefselniveau omdat de weefsels niet meer kunnen ademhalen zoals het hoort.

Deze lichaamsweefsels worden verplicht om op fermentatie van glucose over te gaan om energie te winnen om intoxicatieschokken te overleven en worden kankerachtig.

Eén gouden regel: blijf van geraffineerde bewerkte oliën, geharde vetten en transvetten af! Geraffineerde oliën zijn gewoon vele malen giftiger dan geraffineerde suiker dat ook niet gezond is.

Deze slechte vetten worden gebruikt als conserveringsmiddel in bewerkte producten, van koekjes tot in chocoladepasta, industriële bereide voeding en alles wat verpakt is.

Margarine, transvetten uit geraffineerde oliën

Margarine en transvetten uit oliën reageren niet met zuurstof, er is geen zuurstof overdracht. In de natuur is er geen voedselproduct dat langer dan een paar dagen goed blijft tenzij er kankerverwekkende stoffen aan zijn toegevoegd. Bewerkte oliën zijn daar één van. Dat betekent dat alle zuurstof eruit is geknald.

Er wordt beweerd dat margarine louter gefabriceerd wordt uit zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Het klinkt zo gezond, al deze plantaardige ingrediënten op een rij die je gezondheid een boost geven.

Wat er niet bij verteld wordt, is dat deze oliën platgeraffineerd zijn.

De oliehoudende zaden worden platgedrukt.

Voor de winning van de olie wordt het oplosmiddel hexaan en water gebruikt. Hexaan is een organische verbinding (verzadigde koolwaterstof) die uit aardolie wordt gewonnen en is op lange termijn schadelijk voor de gezondheid.

Door dit proces worden provitaminen, natuurlijke kleurstoffen en sedimenten (mineralen) uit de olie verwijderd.

Bij het eerste raffinageproces wordt fosfaat gebruikt om de fosfolipiden, eiwitten enzovoort te scheiden die onoplosbaar zijn in olie wanneer ze gehydrateerd zijn.

Dit proces noemt men degumming. Vervolgens wordt er natriumhydroxide gebruikt om de olie te ontzuren.

Daarbij worden belangrijke vetzuren verwijderd om verzeping van de olie tegen te gaan. Natriumhydroxide veroorzaakt ernstige brandwonden als het in contact komt met de huid.

In het volgende stadium wordt er vollersaarde gebruikt, een soort klei met een hoog absorberend vermogen. Het wordt op grote schaal gebruikt als een absorptiemiddel in de zuivering en ontkleuring van olie en vet. Daarbij wordt de olie gebleekt om ongewenste kleurstoffen te verwijderen. Na het bleken wordt de olie gefilterd en gestoomd om ongewenste smaakstoffen te elimineren.

Het uiteindelijke raffinageproces levert een volkomen smaak- en geurloze olie op.

Aan deze olie wordt er nikkel, vitamine E en vitamine A, caroteen, waterstof, zout, citroenzuur en melk aan toegevoegd.

Citroenzuur is een zwak organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant.

Over citroenzuur in de margarine kunnen we wel vragen stellen, dit citroenzuur wordt door een chemisch proces gewonnen uit genetisch gemanipuleerde schimmels en komt dus niet uit zongerijpt citrusfruit.

Dan het proces verharding door transveresteringsreacties. Daarbij ontstaan de schadelijke triglyceriden en transvetten. Nog wat koelen, smaakstoffen toevoegen, kneden en doseren en voilà, de margarine is klaar!

Margarine is een aanslag op je gezondheid, het bevat kunstmatig geharde vetten, de zogenaamde transvetten die zeer schadelijk zijn voor de vethuishouding van je lichaam.

Jouw lichaam kan niet anders dan deze vetten in de lichaamsweefsels inbouwen.

Margarine bederft niet, zelfs niet na een jaar buiten de koelkast op de vensterbank. Het enige wat er gebeurt is dat de margarine wat stof zal verzameld hebben.

Geen enkel organisme zal er van gegeten hebben, ook geen schimmels, vliegen en microben

Kies voor roomboter, kokosvet of rode palmolie, niet geraffineerd en van eerste koude persing.

Margarine is een grote co–oorzaak van hart- en vaatziekten en diabetes.

Het eten van margarine kan hart- en vaatziekten met 50% doen toenemen in verhouding tot het eten van dezelfde hoeveelheid boter.

Margarine zit vol met schadelijke transvetzuren, en deze transvetzuren omhullen en verstoppen de membranen van de lichaamsweefsels, inclusief de weefsels van de kransslagaderen van het hart. En niet alleen het hart lijdt onder margarine, ook de sinusoïden van de lever raken verstopt en kunnen de LDL cholesterol niet meer opnemen uit het bloed.

Margarine verhoogt de LDL-waarden en verlaagt de HDL-waarden en dit doet het risico op verergering van kanker 5 keer toenemen.

Transvetten zorgen onvermijdelijk dat er praktisch geen zuurstof, voedingsstoffen en water naar de weefsels kunnen worden vervoerd en hierdoor sterven ze uiteindelijk af.

Chips, cakes, koekjes, witbrood, bereide gerechten e.a. bevatten deze schadelijke transvetzuren.

Margarine onderdrukt de algemene gezondheid en de insuline reactie van de receptoren.

De pancreas is bovendien gevoelig voor de schadelijke werking van margarine.

Ik ben echt niet verbaasd van de epidemie van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten die er nu heersen.

Margarine is maar één element verwijderd van plastic, het bederft niet, niet alleen buiten het lichaam, maar ook binnenin het lichaam bederft het niet.

Transvetzuren verstoren de afbraak van het LDL-cholesterol in de lever, en zijn mede oorzaak van zogezegde “auto-immuunziekten” dat een vals concept is van de farmacie. Het lichaam valt zichzelf nooit aan, tegen de natuurwet in van overleven.

Transvetzuren hebben ook een nadelig effect op het hartweefsel, het hartweefsel gaat grotere hoeveelheden calcium opslaan en het ritme van de elektrische stroom in je hart verstoren.

Helaas worden er nu nieuwe soorten kunstmatige vetten gebruikt in de voeding met dezelfde of nog schadelijkere effecten.

Ik geloof nog steeds in natuurlijke voeding.

We weten nu dat zout en verzadigd vet belangrijk zijn voor de waterhuishouding van het lichaam. We weten nu ook dat verzadigde vetten en essentiële vetzuren zoals de omega vetzuren zeer belangrijk zijn voor het zuurstofopname en transport in het lichaam.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024