Het ware verhaal over geraffineerde suiker en synthetische zoetstoffen.

Waarom zijn geraffineerde suikers zo nefast voor onze gezondheid?

Onze witte suikers zijn geraffineerde, enkelvoudige koolhydraten die te vinden zijn in chips, chocolade, gebak, ijs, koekjes, frisdrank enzovoort. Ze missen de noodzakelijke mineralen, vitaminen en andere micronutriënten die nodig zijn, zodat het lichaam deze suikers goed kan verteren om er energie uit te halen..

Geraffineerde suikers demineraliseren het lichaam, want wat helaas nooit verteld wordt is dat je lichaam enzymen systemen aanspreekt om de suiker om te zetten in energie, en deze systemen vragen mineralen, vitaminen en andere micronutriënten om goed te kunnen functioneren.

En juist onze witte geraffineerde suikers zijn ontdaan van hun begeleidende mineralen en vitaminen die normaal voor de verbranding van deze suiker moeten instaan.

Dus je lichaam moet noodgedwongen deze broodnodige nutriënten uit de eigen lichaamseigen reserve aanspreken en dat gaat ten koste van de bloedkwaliteit, hormoonhuishouding en de algemene gezondheid.

Daarbij worden er zoveel schadelijke zuren gevormd waarbij het lichaam gedwongen wordt om calcium en andere mineralen uit de beenderen en tanden te halen om de verzuring van het bloed en lichaamsweefsels te kunnen neutraliseren.

Geraffineerde suikers verstoren het zuur-base evenwicht van het lichaam.

Alle lichaamsweefsels hebben een hekel aan deze geraffineerde, bewerkte, gebleekte, zure energieloze suiker.

Het zijn lege calorieën zonder voedingswaarde. Het lichaam kan ze maar zeer moeilijk verteren, en kan ze niet gebruiken omdat het geen waardevolle energiebron is voor de mens.

Maar het grootste gevaar van geraffineerde suiker is nog altijd niet bekend bij het grote publiek

Het lichaam kan deze geraffineerde witte suiker niet opslaan als reservesuiker. Het lichaam put zich uit om deze energieloze suiker te kunnen verwijderen, enerzijds gaat de lever deze suiker omzetten in lipiden of vet, anderzijds gaat de pancreas zich uitputten door extra insuline aan te maken om deze suikers te verwerken.

Het teveel aan insuline in het bloed is giftig en tast de receptoren van de lichaamsweefsels aan. Syndroom X of insulineresistentie is het logische gevolg. De nieren proberen ook hun steentje bij te dragen om deze geraffineerde suiker te verwijderen en dat gaat ten koste van veel waardevolle mineralen. Bij dit proces worden de nieren langzaam beschadigd.

Dit grote gevaar is tevens een geheime verergerende factor bij zowel diabetes als hart- en vaatziekten, kanker en andere degeneratieve ziekten, meestal voorafgegaan door zwaarlijvigheid. Biologische conflicten zijn de causale oorzaak, en geraffineerde suiker maakt het alleen maar erger.

Als je volwaardige suikers uit zongerijpt plantaardig voedsel nuttigt, worden alle meervoudige koolhydraten, zowel suikers als de zetmelen omgezet in lichaamseigen meervoudige suikers (glycogeen), En glycogeen kan worden opgeslagen in de spieren en de lever als reservesuiker.

Als het lichaam energie nodig heeft, wordt dit glycogeen omgezet tot waardevolle voedende glucose dat energie levert aan de weefsels. Dit is het natuurlijke proces van energielevering aan de weefsels en organen in het menselijke lichaam.

Dit natuurlijk proces wordt volledig omzeild door enkelvoudige koolhydraten die dit proces in feite gewoon overslaan.

Dit veroorzaakt sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel waarbij zeer veel giftige toxines gevormd worden die mede een co-factor worden van onze welvaartsziekten en beschadigingen van de wanden van slagaders en haarvaten.

Sterke schommelingen van de bloedsuikerspiegel putten bovendien de bijnieren uit waardoor onevenwicht ontstaat in de hormoonhuishouding.

Het lichaam is gemaakt om volle calorieën te verteren.

Het lichaam heeft een hekel aan deze zure suikers (zijn zoet op de tong, maar zuur in het lichaam) het maakt het bloed dikker en plakkeriger, waardoor de bloeddruk begint te stijgen.

Deze zure suikers hebben een zeer hoge glycemische index, dat is de manier om de toename van de suikerspiegel in het bloed te meten. Geraffineerde suikers en het zetmeel van tarwe en aardappel hebben een zeer hoge glycemische index, dit omdat beide gewassen gemanipuleerd en plat veredeld zijn en daardoor bijna geen mantelstoffen en mineralen bezitten die de vertering bijstaan van deze voeding om energie te verkrijgen.

Zetmeel is een lange keten suiker en wordt in het lichaam ook omgezet in glucose.

Wees ook voorzichtig met druivensuiker, het wordt niet gewonnen uit druiven zoals veel mensen denken en heeft een extreem hoge glycemische index dat de bloedsuikerspiegel zeer snel verhoogt en de pancreas uitput.

Spaghetti van tarwe, tarwebrood en andere tarweproducten zijn niet aan te bevelen. Al deze zaken roven waardevolle mineralen uit het lichaam, Kies andere graansoorten zoals spelt, rogge, boekweit enzovoort, het lichaam kan dit beter verteren.

Kokosbloesemsuiker

Enkele voorbeelden van betere suikers die het lichaam voeden en gezonder zijn

Gedroogd fruit, graanstropen, rauwe honing, ahornsiroop, verse fruitsappen en diksappen, kokosbloesemsuiker en palmsuiker, ongeraffineerde rietsuiker, suikerbietenstroop, zwarte melasse van riet, zongerijpt fruit als tussendoor en stevia.

Wees voorzichtig met de term vruchtensuikers, deze zijn dikwijls gewonnen uit genetisch gemanipuleerde maïs en cichorei en zijn ook geraffineerd.

Waarom aspartaam en andere zoetstoffen je gezondheid ondermijnen

Alle kunstmatige zoetstoffen hebben het patent van eetlustopwekker en ze doen precies ook datgene wat ze beloven.

Je krijgt echt een grotere behoefte aan koolhydraten. Vele mensen geloven dat ze goed bezig zijn en de ‘ideale zoetstof’ hebben gevonden om hun behoefte aan zoet te bevredigen zonder risico voor hun gezondheid.

Maar meer en meer wordt aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, saccharine, neotame enzovoort schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en het hersenweefsel. Ze veroorzaken ook problemen in de hormoonhuishouding van het lichaam en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem.

Bijvoorbeeld: sucralose heeft gechloreerde suikermoleculen, dezelfde basis die men aantreft in DDT en deze veroorzaken beschadiging aan het zenuwweefsel. Ondertussen weten we gelukkig al dat aspartaam een toename veroorzaakt van alle soorten kanker (lymfoom, borstkanker, leukemie e.a.).

Aspartaam bestaat uit lichaamsvreemde eiwitten dat het lichaam niet herkent als voeding en die tegelijkertijd de lichaamsintelligentie bedriegen omdat ze zoet smaken op de tong.

Want wat gebeurt er precies als je kunstmatige zoetstoffen inneemt dat geen glucose is en toch zoet smaakt?

Het lichaam heeft een accuraat zelfregulerend mechanisme dat constant de behoefte aan calorieën meet dat je uit een maaltijd kunt halen en zich voortdurend aanpast aan de veranderende omstandigheden waarin je leeft.

Als je lichaam genoeg energie heeft gekregen uit de voeding die je hebt gegeten, sturen de spijsverteringsorganen een seintje naar de hersenen met de boodschap dat aan alle energiebehoefte is voldaan. De zenuwuiteinden en de maag produceren hormonen die je behoefte aan voedsel stoppen.

Als je bijvoorbeeld een bepaalde maaltijd voeding eet met veel lege calorieën zoals geraffineerde suikers of met de caloriearme kunstmatige zoetstoffen, dan zal je lichaam jou gaan verleiden om bij de volgende maaltijd meer te gaan eten.

Omgekeerd zal je lichaam je minder eetlust geven als je een maaltijd met meer calorieën hebt geconsumeerd dan dat je lichaam calorieën nodig heeft.

We hoeven alleen maar ons lichaam te observeren, ernaar te luisteren en te handelen.

Het lichaam probeert om onder continu veranderende leefomstandigheden je energiedistributie in evenwicht te houden. Als je jezelf uithongert en je lichaam niet voldoende calorieën geeft (zoals kunstmatige zoetstoffen dat ook doen), zal je de volgende dag op zoek gaan naar nog meer voedsel, en de dag erna nog meer…..Dit leidt tot chronisch overeten.

Je spijsverteringsstelsel kan dan deze grote hoeveelheden voeding met veel lege calorieën en weinig energie niet verteren en je lichaam slaat deze op als “VET”. Bij deze verzwakte spijsvertering ontstaan er zeer veel afvalstoffen en toxines die de haarvaten, bindweefsel en de lymfe kunnen verstoppen.

Het lichaam probeert eveneens om giftige toxines te isoleren in vetcellen en dat is de oorzaak dat afvallen voor veel mensen zo moeilijk is, want dan komen deze giftige toxines terug in het bloed, en dat gaat het lichaam koste wat kost proberen te voorkomen.

Ondertussen krijgen de lichaamsweefsels geen voedsel meer door deze verstoppingen en inwendige vervuiling en dat is het moment dat het lichaam in ‘hongersnood’ verkeert.

Je krijgt vervolgens een onweerstaanbare behoefte aan voedsel met vooral geraffineerde koolhydraten die je ogenblikkelijk een energieboost geven, maar dat is slechts tijdelijk, want de lege calorieën zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel zeer snel weer daalt tot onder normaal met humeurigheid, depressie en uiteindelijk totale uitputting.

Terwijl alle lichaamsweefsels honger lijden, heb jij overgewicht als overlevingsreactie van het lichaam op deze verstoppingen en inwendige vervuiling. Deze lichamelijke uitputting maakt je ook mentaal uitgeput.

Zo wordt je gevoeliger aan biologische schokken. Biologische schokken verzwakken de spijsvertering. Het is tweerichtingsverkeer. Om gezondheidsproblemen aan te pakken mag je altijd het fysieke aspect zoals voeding verbeteren, maar ook de psychologische relevantie zoals trauma’s en schokken oplossen.

Je houdt je lichaamsintelligentie voor de GEK met geraffineerde of synthetische suikers!

Echte suiker geeft de zoete smaak van zongerijpte groenten, granen, zaden en fruit en wordt direct door de maagwand opgenomen.

Binnen 3 à 5 minuten komt deze suiker in het bloed terecht, het ingenieuze accurate mechanisme van je lichaam voorkomt grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel door insuline uit te scheiden.

De lichaamsweefsels kunnen deze suiker opnemen als volwaardige voedingsbron om zichzelf te voorzien van energie. Echte suikers zijn volle calorieën die het lichaam gemakkelijk kan verteren.

Heb je teveel van deze volle calorieën in je lichaam, dan kan het lichaam deze suiker dankzij het hormoon insuline opslaan als glycogeen, om terug af te geven als glucose (door het hormoon glucagon en/of adrenaline), en dit van zodra het lichaam energie nodig heeft, en dat is dus de natuurlijke werking van het lichaam.

Als je kunstmatige zoetstoffen eet reageert het lichaam op dezelfde wijze als je echte suiker eet. Het lichaam begint met het uitscheiden van insuline.

En dan begint het probleem, in plaats van energierijke suiker krijgt het lichaam een cocktail van lichaamsvreemde eiwitten, of gechloreerde suikermoleculen en/of andere giftige lichaamsvreemde stoffen binnen.

Ondertussen is de geproduceerde insuline in het bloed reeds op zoek naar de verwachte suiker.

Maar die is er niet, dus zal de insuline de aanwezige suiker in het bloed verwijderen en daalt de suikerspiegel tot een gevaarlijke diepe waarde. De reactie van het lichaam naar de hersenen is duidelijk, ik heb honger!

Kunstmatige zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel niet, dat is waar, daarom ga je op zoek naar zoet voedsel met geraffineerde suikers en zetmelen. Kunstmatige zoetstoffen gaan op deze wijze jouw behoefte aan zoet voedsel stimuleren.

Ga je op deze behoefte reageren met voedsel dat nog meer kunstmatige zoetstoffen bevat en dus geen energie hebben voor het lichaam, kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin de behoefte aan koolhydraten steeds wordt versterkt en je teveel gaat eten.

Het gevolg is dat het teveel voedsel dat je hebt gegeten niet goed kan verteren en de darmflora verstoort.

Je brengt je lichaam in gevaar als je de smaakpapillen voor suiker op je tong blijft stimuleren door het gebruik van kunstmatige zoetstoffen.

De hersenen blijven constant een signaal sturen om te eten, terwijl de lever ook de opdracht krijgt om suiker op te slaan in plaats van het af te geven aan het bloed. Dit is een grote oorzaak van chronische vermoeidheid, die in onze geïndustrialiseerde wereld een pandemische vorm heeft aangenomen.

Synthetische zoetstoffen hebben het gemunt op het zenuwweefsel en veroorzaken ontstekingen.

Uiteindelijk zal de pancreas zich realiseren dat er geen suiker in het bloed komt en de afscheiding van insuline vermindert.

Je kunt misschien denken, aha, nu is het probleem opgelost, maar het is niet zo, depressie, bijnieruitputting, beschadiging van het zenuwweefsel en het endocriene systeem zijn het gevolg.

Het zijn symptomen die het lichaam creëert om te kunnen overleven, en deze giftige lichaamsvreemde stoffen van kunstmatige zoetstoffen en geraffineerde suikers te verwerken en te elimineren.

Het volgende wil ik eveneens niet onthouden

Waarom ondermijnen light vetten, lightvoedsel en light drink je gezondheid?

Kijk, de voedingsindustrie is erin geslaagd om voedingsmiddelen aan te bieden waarin geen vet en suiker aanwezig is. Als consument verwacht je dan dat je jezelf geen beperking meer moet opleggen of je eetlust onder controle moet houden.

Deze voeding zit echter vol met vetvervangers, water en kunstmatige zoetstoffen. Daarbij wordt er een heel scala aan lichaamsvreemde chemische smaakversterkers aan toegevoegd, zodanig dat de smaakpapillen op je tong denken dat het om echt voedsel gaat.

Deze misleiding verstoort de stofwisseling en de hormoonhuishouding enorm negatief en dat is eveneens een cofactor van verergering van van hart- en vaatziekten, diabetes, degeneratieve zenuwaandoeningen en kanker.

Door gelatine en emulgatoren toe te voegen aan water, kan men water doen veranderen in een vetachtige substantie waaraan vervolgens additieven en smaakversterkers wordt toegevoegd.

Het heeft echt geen voedingswaarde voor het lichaam, het lichaam herkent deze toevoegingen niet als voedsel waardoor het afval wordt met veel spijsverteringsproblemen, vooral in het darmkanaal en zijn verstoorde darmflora tot gevolg.

Er zijn voedselimitaties waarbij gemodificeerd zetmeel wordt gebruikt als vetvervanger. Het zetmeel wordt bij dit proces behandeld met zuren en enzymen uit schimmels en verliest daardoor zijn herkenbare voedingswaarde voor het lichaam.

Ook andere bewerkingen van eiwitten en koolhydraten om een smeuïg namaakvet te produceren, zijn niet zonder gevaar voor de gezondheid.

Het risico op lekkende darm, diarree en anale lekken vergroot.

Dit namaakvet is ook maar één molecule van plastic verwijderd.

Het lichaam kan dit niet verteren net zoals het margarine ook niet kan verteren.

Ons lichaam heeft een accuraat zelfregulerend mechanisme dat constant de behoefte aan calorieën meet dat je uit een maaltijd kunt halen, en zich continu aanpast aan de veranderende omstandigheden waarin je leeft.

Als je lichaam genoeg energie heeft uit zongerijpte oorspronkelijke voeding, ontvangen de hersenen een seintje met de boodschap dat aan alle behoeften is voldaan. Het lichaam en de spijsvertering produceren dan hormonen naar de hersenen die je hongergevoel gaan stoppen.

Als je bijvoorbeeld een bepaalde maaltijd eet met veel lege calorieën zoals lightvoedsel of light drinks en dan nog eens met toegevoegde kunstmatige zoetstoffen, dan zal je lichaam jou gaan aanzetten om bij de volgende maaltijd meer te gaan eten.

Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam een gebrek aan volwaardige calorieën heeft.

Omgekeerd zal je lichaam je minder eetlust geven als je een maaltijd met meer calorieën hebt geconsumeerd dan je nodig hebt.

We hoeven alleen maar naar ons lichaam te luisteren en ernaar te handelen.

Het lichaam probeert om onder alle leefomstandigheden je energiedistributie in evenwicht te houden en is zich constant bewust hoeveel energie het nodig heeft.

Als je jezelf uithongert en je lichaam niet voldoende calorieën geeft (zoals lightproducten dat doen), zal je de volgende dag op zoek gaan naar nog meer voedsel, en de dag erna nog meer…..en zo krijg je steeds meer onvolwaardige lege calorieën binnen die bij de meeste mensen overgewicht veroorzaakt of in mindere mate bij andere mensen meer acute en chronische ziekten gaan verergeren.

Voeding met veel dierlijke eiwitten maakt je ook dik, terwijl voeding met een laag caloriegehalte voor overgewicht zorgt en tegelijkertijd jou naar een totale uitputting brengt door het uithongeren van alle lichaamsweefsels.

Je houd met industrieel bewerkte voeding je lichaamsintelligentie echt voor de GEK!

Veel mensen vragen zich dan ook terecht af waarom lightproducten niet helpen om af te vallen.

Voeding met weinig calorieën, dus met weinig energie vertraagt de stofwisseling en put je uit. Het lichaam krijgt het steeds moeilijker om light voedsel te verteren en gewicht te verliezen, en realiseert zich dat het beroofd wordt van energie.

Je lichaam stuurt boodschappen naar de hersenen om eten te gaan zoeken die energie bevatten. Energie uit zongerijpte complexe koolhydraten helpen jouw lichaam om de serotonine, endorfine, dopamine e.a. op peil te houden.

Lightproducten bevatten geen zonne-energie en verstoren de synergetische werking van de positieve hormonen en neurotransmitters in jouw lichaam.

Angst en depressie gaan toenemen. Lightproducten maken je rusteloos, humeurig en chagrijnig. Om je beter te gaan voelen, ga je meer eten van het energieloze voedsel dan dat je normaal zou doen.

Het lichaam kan dit echter niet verteren en zal het omzetten in vet, afvalstoffen en toxines. Dit is een natuurlijke reactie, ook bij onze geliefde kinderen waar overgewicht ook een groot probleem wordt.

Het is logisch dat zwaarlijvigheid en obesitas pandemische vormen beginnen aan te nemen in onze geïndustrialiseerde wereld. Morbide obesitas en overgewicht hebben verschillende oorzaken, of is een combinatie ervan. Psychologisch zit er een bestaansconflict achter van “op de vlucht zijn” of “in gevaar zijn”. Het lichaam zal dan ook alles ophouden om te kunnen overleven.

Slechte voeding, gaat dit alleen maar erger maken. Daarbij wordt in onze maatschappij ook een angst gecreëerd om teveel te eten. De angst om teveel calorieën te eten kan de spijsvertering volledig blokkeren, waardoor het voedsel omgezet wordt in toxisch afval.

Dit geeft uiteraard nog meer problemen met de stofwisseling en dat veroorzaakt nog meer verstoppingen en vervuiling in het lichaam.

Onze spijsvertering is alleen geschikt om de volle calorieën te verteren uit voeding met zonne-energie die we alleen in zongerijpte groenten, fruit en granen enzovoort in oorspronkelijke staat terugvinden.

Eten van lightvoeding neemt je energie en levenslust weg.

Lightvoeding en light drinks, geraffineerde voeding, met chemicaliën bewerkte voeding bevatten helemaal geen zonne-energie meer, en het is juist deze zonne-energie die het lichaam het hardst nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel bevatten veel lege calorieën dat het lichaam echt niet kan verteren. Deze voeding werkt verstoppend door de extra vorming van afvalstoffen en toxines in de darmwanden en dit verstoort de natuurlijke werking van de darmflora.

Als de dikke darm vol is met afvalstoffen en toxines (en extra kilootjes) verspreiden deze schadelijke stoffen zich naar andere delen van het lichaam.

Deze gewichtstoename kan jou doen verleiden om een streng caloriearm dieet te volgen met steeds minder succes en de vorming van meer afvalstoffen en toxines tot gevolg. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.

Je spijsvertering verzwakt volledig en is uiteindelijk zo zwak dat je zelfs geen gezond en vers voedsel meer kunt verdragen.

Mensen met zwaarlijvigheid of obesitas die in deze fase terechtkomen, zullen dan klagen dat ze steeds bijkomen, ook al eten ze bijna niets meer.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024