Voeding bij het overlevingsmechanisme van het lichaam dat kanker heet

Voeding bij kanker

Het belang van voeding voor zowel gezonde mensen als mensen die lijden aan ziekte of kanker. Een goede voeding zal de spijsvertering stimuleren waarbij het lichaam alle voeding kan opnemen voor overleving en zelfbehoud. Ons lichaam maakt witte bloedcellen aan die enzymen produceren.

Het zijn deze enzymen die onze algemene gezondheid stimuleren waarmee ons lichaam kan overleven, weefsels kan herstellen en ontgiften. Als het biologisch conflict met betrekking tot de kanker in de geest is opgelost, gaan deze enzymen samen met geactiveerde schimmelbacteriën kankerweefsel afbreken omdat de kanker dan geen nut meer heeft voor het lichaam.

Lymfocyten (witte bloedcellen) en pancreasenzymen spelen een belangrijke rol bij het elimineren van overtollig kankerweefsel.

Maar deze enzymen worden gemaakt uit de grondstoffen die wij elke dag eten.

De kwaliteit van ons voedsel speelt een cruciale rol als grondstof voor alle functies die lichaamsweefsels moeten vervullen inclusief de algemene gezondheid en detoxsysteem.

Wij hebben een chronisch tekort van deze grondstoffen. Veroorzaakt door onze industrieel bewerkte voeding, transvetten, geraffineerde oliën en chemische stoffen die toegevoegd zijn aan de voeding. Lichaamscellen die in de korte tijd dat ze leven in ons lichaam onvoldoende voeding krijgen en een gebrek aan essentiële bouwstenen, gaan bij de celdeling zwakkere cellen aanmaken. Op deze wijze verzwakken wij generatie na generatie.

Dit is een uiterst cruciaal punt en maakt de waarde van de factor voeding onmiskenbaar

De natuur heeft het zo bedoeld dat elke lichaamscel alle voedende nutriënten krijgt om optimaal te kunnen leven en te functioneren. Deze functies bestaan uit de stofwisseling, het verwijderen van afvalstoffen, de mitose of celdeling, en om de specifieke functies van de weefsels en organen uit te voeren.

Voldoende zuurstof, zuiver water, natuurzuivere voeding en zonlicht creëren voor elke lichaamscel een prettige omgeving waar levensenergie vrijelijk kan stromen.

Bij verstoring van deze basiselementen in de voeding door industriële bewerking, gaat de lichaamscel over in een overlevingsmodus. Ook volgens de wetten van de natuur.

Onze algemene gezondheid en detoxsysteem verzwakt, waardoor afvalstoffen en toxines zich opstapelen in het lichaam. Verzuring, intoxicatie en zuurstoftekort is het gevolg. Kanker ontstaat in een zuurstofrijk lichaam als gevolg van een biologische schok.

Verzuring en zuurstoftekort ontstaat ook als gevolg van dezelfde biologische schok die de kanker veroorzaakt. Dat betekent dat zuurstoftekort, intoxicatie en verzuring correlatie hebben met de kanker.

Het lichaam heeft echt voedsel nodig om te overleven en goed te kunnen functioneren. Met echt voedsel kan ons lichaam zich beter herstellen.

Een goede spijsvertering is het fundament van onze gezondheid

Het hele lichaam is doordrongen van bewustzijn, en dit bewustzijn in de talrijke lichaamsweefsels, organen en energievelden heeft dagelijks goede voeding nodig. Goede voeding is tevens ook belangrijk voor de opbouw van positieve gedachten.

De eerste stap is steeds om je spijsvertering te optimaliseren en te koesteren zodat de voeding kan worden opgenomen om je lichaam op de juiste wijze te voeden en te onderhouden.

Eten is iets dat we elke dag doen, het is een basisbehoefte. Door deze basisbehoefte goed aan te pakken, is de keuze van voeding zo cruciaal, zowel bij preventie als de behandeling van kanker. Dit geldt in feite ook voor gezonde mensen als mensen met een aandoening.

Dankzij een goede voeding komt de spijsvertering weer in contact met zijn eigen betekenis, het verteren van voeding als brandstof en onderhoud van het lichaam. Een goede voeding is een must voor je zintuigen, gezonde algemene gezondheid en zijn detoxsysteem, emotionele stabiliteit, vrede en klaarheid in je gedachten.

Een goed werkende spijsvertering heeft ook een metafysische functie, het verteren van negatieve emoties

Onderzoek in gebieden waar er zeer veel honderdjarigen leven constateerde dat het belang van gezonde voeding op nummer 1 staat, emotioneel welzijn op nummer 2.

Iemand die emotionele stabiliteit heeft en controle over zijn zintuigen is perfect in staat om op een gezonde wijze te eten en zijn of haar lichaam te onderhouden en te voeden.

Er zijn voldoende bewijzen dat natuurvoedsel ons verouderingsproces vertraagt en een zeer belangrijke rol speelt om onze gezondheidssysteem in goede conditie te houden. Daarbij verkrijg je energie om negatieve emoties verteren

Gezonde zongerijpte natuurvoeding

Dit wil zeggen, voeding zoals de natuur het voorziet aan ons en niet is bewerkt of waaraan er chemische stoffen zijn toegevoegd. Deze voeding bevat informatie om het lichaam in staat te stellen te overleven, zich te onderhouden en zich te voeden. Helaas leggen nog te weinig mensen de verbinding tussen onze voeding en alle ziekten.

Vervolgens vragen we ons af waarom er steeds meer zieke mensen komen en dat hedendaagse, moderne ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, psychische aandoeningen, obesitas enzovoort epidemische vormen aannemen. Natuurlijk zit onder elke aandoening een causale psychische conflictsituatie. Biologische schokken.

Voldoende kauwen op je voedsel!

De smaak van voeding en specerijen wordt waargenomen op de smaakpapillen van de tong, het proeven is alleen mogelijk als er voldoende speeksel is van goede kwaliteit door voldoende te kauwen. Het vocht in het speeksel zorgt ervoor dat de smaken geproefd kunnen worden.

Hoe meer je kauwt, hoe meer sensaties uit de voeding vrijkomen dankzij de speekselvorming. Voeding zoals de natuur het ons geeft bevat alle zes smaken (zoet, zout, zuur, scherp, bitter en wrang). Elke smaak bevat specifieke informatie voor het lichaam.

De zeven kleuren spelen een belangrijke rol, iedere kleur heeft zijn eigen specifieke voedingsstoffen. De zes smaken en de zeven kleuren bevatten informatie en energie aanwezig uit de omgeving waarin we leven.

Dat gaat onze algemene gezondheid bevorderen, en veroudering en ziekte tegengaan. De natuur is zeer logisch en tegelijkertijd zeer vernuftig en intelligent.

De natuur heeft eigenlijk alle voedingstoffen voorzien van een soort unieke informatiecode of streepjescode. Als we natuurzuivere voeding tot ons nemen, herkent het lichaam deze unieke informatiecode.

Het lichaam weet precies voor welke functie de voedingsstof dient en waar die nodig is in het lichaam. Zonder deze unieke informatiecode is het voedsel waardeloos en dient het alleen maar voor maagvulling met alle gevolgen van dien.

De unieke informatiecode in ons voedsel

Doordat elke voedingsstof een unieke informatiecode heeft, is elke voedingsstof verbonden met één of meerdere lichaamsfuncties. Deze briljante stoffen in de natuurzuivere zongerijpte voeding bedienen onze lichaamsfuncties.

Elk plantje, kruid, specerij die ten behoeve van een lichaamsfunctie of lichaamsweefsel tegemoet komt is een regeneratieve of opbouwende plant of kruid.

Er bestaan tienduizend verschillende eetbare plantensoorten terwijl wij in onze Westerse voedingsmiddelen maar slechts een zeer klein deel ervan gebruiken. Door dit klein beperkt dieet wordt het voor ons lichaam zeer moeilijk om alle juiste voedingstoffen eruit te halen.

Vandaar dat men in de ayurveda steeds zegt om zoveel mogelijk variatie en smaken toe te voegen aan elke maaltijd. Men kan dat doen door middel van specerijen. Het menselijke lichaam is voorzien van een aangeboren intelligentie, die aangeeft wat we precies nodig hebben om in balans te blijven, vandaar dat leren luisteren naar je lichaam nog altijd de beste optie is.

Het is zo belangrijk om van het eten te genieten, hoe meer je geniet, hoe beter het verteert.

Niet alleen wat je eet, maar ook hoe en wanneer je het eet, en hoe je op datzelfde moment voelt, bepaalt hoe de stofwisseling zal verlopen. Deepak Chopra

Eten terwijl je een telefoon in de hand hebt en een gesprek voert, is niet gunstig voor de spijsvertering. Als je dus gestresseerd, boos of van streek bent, dan is het beter om niet te gaan eten. Want alles wat je dan eet onder deze condities, zal slecht verteren en niet goed zijn voor je lichaam. Er worden afvalstoffen en toxines gevormd die in je bloedbaan terechtkomen en zo verspreid worden.

Ze gaan dieper in de weefsels doordringen, de algemene gezondheid en het detoxsysteem zal gaan verzwakken waardoor het lichaam zich niet meer goed kan ontgiften. Ziek worden is onvermijdelijk met uiteindelijk kanker tot gevolg als je symptomatisch te werk gaat.

Probeer eerst te kalmeren en rustig te ademen en dan pas te gaan eten. Voeding verteert het best als je in positieve stemming bent. Emoties bepalen hoe de voeding zal verteren. Een ontspannen positieve sfeer zorgt ervoor dat de bloedcirculatie het bloed vooral naar de spijsvertering zal sturen voor de opname van de verteerde voeding. Dan zal je je goed en levendig voelen.

Tegelijkertijd wordt het parasympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd dat verantwoordelijk is voor de peristaltiek van de maag- en darmwerking.

In veel culturen is eten altijd een feest

Een groot feest, er is muziek, en er wordt gelachen en families komen samen, we zijn blij als we eten. Er heerst een goede positieve stemming die de spijsvertering zal bevorderen. Op die manier wordt het eten op een voedzame gezonde manier opgenomen. Dus de wijze waarop je eet heeft zeer veel invloed hoe het voedsel zal verteren.

Ook eten als het voorgaande nog niet is verteerd en gulzigheid is zeer ongunstig. Heb je genoeg, stop dan met eten. Eet ook niet bij conflictsituaties, er worden dan namelijk veel afvalstoffen en giftige toxines gevormd. Bij elke emotie worden in de hersenen stofjes (neuropeptiden) aangemaakt, emotie moleculen die bepalen hoe het voedsel wordt verteerd.

Emotionele eters

Je hebt ook de emotionele eters, als je verdriet hebt en veel eet als troost, zal de voeding niet goed verteren. Het lichaam kan dan niet anders dan deze voeding dat niet goed is verteerd, opslaan. Waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Als je eet op de onjuiste uren loop je eveneens het risico op overgewicht.

Dit komt doordat het lichaam niet voldoende enzymatische sappen kan aanmaken door het verdriet of een andere emotie. De voeding kan daardoor ook niet goed verteren, het lichaam gaat deze onverteerde voeding opslaan.

Ideaal is ‘s morgens tussen zes en acht uur het ontbijt, tussen elf en twee uur een groot warm middagmaal en een licht avondmaal voor zes uur ‘s avonds. We weten ondertussen dat slecht verteerde voeding de oorzaak is van opstapeling van afvalstoffen en toxines die tot verzuring leiden.

Verzuring en daaruit vloeiende zuurstof tekort op weefselniveau zal de kanker verergeren. Veel chemische stoffen zoals additieven, bewaarmiddelen, E-nummers verstoren de vertering van voedsel, het begint te gisten en te rotten in de darmen.

In zekere zin zal de kanker en de tumoren gifstoffen uit het bloed halen zodat het organisme langer kan overleven.

Verkeerde voedselcombinaties

Een aantal zaken mag men niet combineren: De energetische werking van de voeding en hun symptomatische werking kunnen in sommige gevallen een conflicterende werking creëren. Ze worden onverteerbaar en zijn oorzaak van afvalstoffen en toxines in het lichaam, allergieën en huidaandoeningen en kanker.

Voorjaarsmoeheid is hier een mooi voorbeeld van, als gevolg van de uitgebreide Bourgondische maaltijden tijdens de feestdagen en de nieuwjaarsmaand. Ben je gezond, gaat je niet direct zoveel last van hebben. Maar bij iemand die verzwakt is en/of lijdt aan ziekte of kanker kan dit levensbedreigend zijn. Je verzwakt nog meer.

Enkele voorbeelden van verkeerde voedselcombinaties:

Gele mosterd met vlees en vis is conflicterend voor de leverwerking.

Melk en/of zuivel nooit bij vlees of vis, kitcherie (Indisch rijstgerecht), gistbrood, zure vruchten, bepaalde zoete vruchten zoals dadels, bananen, kersen, meloen.

Ook geen melk met komijn, walnoot en kokosnoot, yoghurt, eieren, komkommer, tomaat, kaas, citroen, rijp fruit, radijzen, look, basilicum.

Zuivel nooit met melk, vlees of vis, warme maaltijden.

Fruit nooit bij warme bereidingen en zeker niet met peulvruchten.

Honing (enige suiker die enzymen bevat en daardoor verwarmend is) niet bij gelijke hoeveelheid ghee, vlees of vis, rijp fruit.

Nachtschaden nooit met zuivel en melk, meloen en komkommer.

Appelen en kaas vechten tegen elkaar.

Stoorzenders van een goede spijsvertering

Geen hete drank na vuurverhogende spijzen zoals, vlees, vis, mango, tapioca en bananen. Geen koude drank na het eten van voeding met een koude potentie. Algemeen kan men afleiden dat zowel vlees, zuivel en melk, en fruit beter los van elkaar gegeten wordt. Melk en zuivel raad ik eveneens ten stelligste af bij mensen die lijden aan kanker.

Ook het eten van droge en scherpe voeding tijdens een hittegolf is schadelijk. Hetzelfde met koude vochtige voeding tijdens koudegolf. Eten van zware voeding als het spijsverteringsvuur zwak is, of lichte voeding als het spijsverteringsvuur hoog staat is nefast voor de microbiële evenwichtige flora.

Er worden veel verkeerde voedselcombinaties gecreëerd tijdens feestdagen zoals kerstdag en nieuwjaar en uitgebreide feestmaaltijden door het jaar. Bovendien worden deze te zware maaltijden nog eens op het verkeerde uur gegeten. Daarmee bedoel ik ‘s avonds als de spijsvertering volgens het circadiaans ritme of dag- en nacht ritme in rust gaat.

De voeding kan niet verteren wegens tekort aan spijsverteringsenzymen. Het blijft te lang in de spijsvertering en begint te gisten en te rotten. Daarbij worden er veel afvalstoffen en toxines gevormd die langzaam de algemene gezondheid en detoxsysteem en hormoonhuishouding gaan verzwakken waardoor extra vermoeidheid ontstaat.

Algemeen kan men afleiden dat zowel vlees, (zuivel en melk), en fruit beter los van elkaar gegeten wordt. Deze zaken combineren creëert verkeerde voedselcombinaties.

Nog iets over vetstoffen

Idealiter niet koken of bakken met onverzadigde vetten zoals oliën, ze worden door verhitting snel geoxideerd en giftig. Onverzadigde oliën zijn gevoelig voor warmte en oxidatie omdat hun structuur niet verzadigd is met koolstofatomen. Om deze reden zijn ze ook vloeibaar bij kamertemperatuur.

Koken of bakken doet men met verzadigde vetten zoals kokosolie, ghee of cacaoboter. Deze vetstoffen hebben glycerine moleculen die verzadigd zijn met koolstofatomen. De samenstelling van de vetzuurketens heeft invloed op de smaak, geur, kleur en andere voedingseigenschappen.

Een vetzuurketen is een keten van gekoppelde koolstofatomen met daaraan waterstof en een organische zuurgroep. De lengte van de meeste vetzuren die in voeding voorkomen, bevatten tussen 16-18-20 koolstofatomen.

Boter heeft een korte vetzuurketen, kokosolie, cacaoboeter en palmolie hebben middellange vetzuurketens. De korte en middellange vetzuurketens verteren zeer gemakkelijk. Lange vetzuurketens vind je in dierlijke voeding en verteren wel iets moeilijker.

Lichtenergie

Vers voedsel dat de natuur ons aanbiedt bevat lichtenergie. Deze energie kan door de Kirlian fotografie vastgelegd worden. Men ziet dat alle levende wezens, wanneer ze in een hoogfrequente veld van meer dan 1000 volt worden gezet, dat ze licht uitstralen.

Er is aangetoond dat het stralingspatroon van gezonde planten helderder is dan dat van ongezonde planten.

De kleuren van de ongezonde planten zijn doffer en het stralingspatroon onregelmatiger. Gezond biologisch geteeld en zongerijpt voedsel bevat meer lichtenergie dat ons lichaam goed voedt. Alle levende organismen en materie zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof.

In de Oosterse mystiek traditioneel als aarde, water, vuur en lucht. De lichtenergie van voedsel verdwijnt door bewaring.

Baby’s.

Een baby die borstvoeding meekrijgt van de moeder ontvangt veel lichtenergie, in tegenstelling tot kinderen die flesvoeding krijgen. Dat is een belangrijk gegeven voor het kind dat een goede algemene gezondheid nog moet ontwikkelen. Voor baby’s is er nog iets meer lichtenergie nodig, dat krijgen ze via borstvoeding en moederlijke intieme contacten mee en dat maakt de algemene gezondheid en het detoxsysteem van de baby sterk.

Vanaf hun derde levensmaand kan men reeds beginnen om een theelepel vers sap, bijvoorbeeld van zongerijpt bessensap, of vers gezeefd vruchtensap toe te dienen, en langzaam opbouwen tot een eetlepel sap. Zo verkrijgt het jonge kind veel levenslicht binnen.

Dit levenslicht wordt in India prana genoemd, in Japan ki en china chi. Bij gebrek aan dit levenslicht gaat men verzwakken. Voedsel dat boordevol zit met levenslicht helpt ons om kanker op afstand te houden. Wanneer je voedingspatroon verkeerd is, hebben medicijnen geen zin. Wanneer je voedingspatroon juist is, dan zijn medicijnen overbodig. Chinees gezegde.

Voedingsmiddelen die veel levenslicht bevatten zijn:

Verse en biologisch zongerijpte verbouwde groenten en vers fruit. Vers geperste vruchtensappen meteen opgedronken. Ongeraffineerde en onbewerkte verzadigde vetten en onverzadigde oliën. Alle soorten noten en zaden, na een nacht weken afgieten en spoelen met fris water zal ervoor zorgen dat het goed verteert. Geen pinda’s (zijn ondergrondse peulvruchten).

Spruiten zoals alfalfa en spruiten van koolsoorten, tarwegras, peulvruchten zijn rijk aan lichtenergie en hebben een hoge voedingswaarde. Bovendien bevatten spruiten en kiemen zeer veel verheven probiotica, geschonken door de overvloed van moeder natuur. En dat is goed nieuws voor de onmisbare darmflora.

Altijd een beetje kiemen of spruiten eten voor de warme maaltijd als je lijdt aan ziekte of kanker. Biologisch is wel duurder, maar het is een investering in je gezondheid en het genezingsproces. Voeding uit de massa landbouw, volgespoten met pesticiden en geteeld op een kunstmest uitgemergelde landbouwgrond bevat zeer weinig levenslicht. Niet geschikt voor consumptie.

Voeding met minder levenslicht:

Diepvries en glazen bokalen, naarmate ouder, des te minder levenslicht energie. Brood en gebak. Gestoofd fruit.

Dan heb je nog dood voedsel zonder lichtenergie. Deze moet je absoluut mijden als je kanker hebt. Geldt eigenlijk voor iedereen, gezond of ziek. Dat zijn blikken, gepasteuriseerde voeding. Vleeswaren komen van door met pijn gedode dieren.

Uitzondering: als het conflict met betrekking tot de kanker is opgelost moet je dierlijke eiwitten eten om de schimmelbacteriën (tbc) die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de kanker en tumoren van voldoende eiwitten te voorzien. Doe je dit niet zal je enorm vermageren tijdens het genezingsproces van kanker.

Geharde vetten zoals margarine, transvetzuren, geraffineerde oliën zijn zeer giftig voor bloedvaten en celmembranen. Dat is met chemicaliën, bewerkte oliën en vetten.

Geraffineerde suikers en zetmelen. Puur wit meel van gemanipuleerde tarwe. Genetisch gemanipuleerde gewassen (verstoring oorspronkelijk DNA), het menselijke lichaam kan de informatiecode van genetisch gemanipuleerde gewassen niet herkennen en dus ook niet verteren zoals het natuurlijk bedoeld is.

Geïndustrialiseerde voeding en de meeste E-nummers en andere additieven zijn nepvoedsel. Pakjes en zakjes vol chemicaliën die in elke supermarkt te koop zijn. Laat ze liggen! Evenals frisdranken, alcohol, gebrande zaken, synthetische suikers en lightproducten. e.a. laat je ook maar beter liggen.

Als je kanker (en andere ziekten) hebt is het noodzakelijk om voedsel te eten dat zeer veel levenslicht bevat. Eet zo gevarieerd mogelijk, wees creatief en maak er steeds iets leuk van.

Je hebt ook nog fastfood, junkfood, snacks en kant- en-klaarproducten

Deze bevatten zeer weinig voedingswaarde en dienen eigenlijk alleen maar als maagvulling. In feite is het dood voedsel dat belastend werkt op je lichaam en deze zijn ten strengste verboden als je kanker hebt. Ze veroorzaken met hun geraffineerde vetten en oliën vele metabolische verstoringen en leiden tot verergering van cancereuze aandoeningen.

Vervang deze zaken door gevarieerd, echt zongerijpte, voedende voeding te eten, onbewerkt en vers. Alcohol, koffie, energiedrankjes, theïne zijn ook uit de boze bij kanker. Om te beginnen zijn deze dranken allemaal waterafdrijvend. Ze kunnen je tijdelijk een positief effect geven, maar op de lange duur veroorzaken ze schade aan je lichaam.

Het positieve effect dat je ervaart wordt veroorzaakt door de oppeppende eigenschappen van deze drankjes en dat werkt verslavend. Echter, deze drankjes zijn steeds snel uitgewerkt en je krijgt steeds meer behoefte aan deze drankjes.

Het is echt niet bevorderlijk voor je gezondheid om deze drankjes te blijven nuttigen. Omdat zij het zuurstoftransport in het lichaam en de zuurstofopname door de lichaamscellen verminderen. Deze drankjes hebben een verzurend effect in het lichaam en verergeren dus kanker- en tumorgroei, voornamelijk in de darmen.

Darmkanker

Gouden regels voor gezonde natuurvoeding

Nog even de gouden regels voor gezonde natuurvoeding en de bereiding. Het geldt ook voor mensen die gezond zijn en gezond willen blijven. Koop zoveel mogelijk vers, gevarieerd en biologisch. Vermijd geraffineerde koolhydraten (witte suiker en witmeel en hun derivaten). Gebruik veel gezonde verzadigde vetten zoals ghee, boter, kokosvet, cacaoboter, rode palmolie, van eerste koude persing.

Zorg voor voldoende essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6 in de verhouding 1:2. Koop nooit margarine, smeersels in plastic potjes die aangeprezen worden door de voedingsindustrie. Geen industrieel bewerkte oliën consumeren. Ze zijn allemaal giftig voor het lichaam door hun verstoppend effect op de fijne haarvaten en de lymfe.

Sinds de jaren zestig werd er gepropageerd om margarines te eten en vooral geen boter meer en andere verzadigde vetten, want ze zouden slecht zijn voor hart- en vaatziekten. Het resultaat van deze uitstekende marketing en flagrante leugen is dat er weinig gezonde mensen overblijven, iedereen heeft tegenwoordig iets waaraan hij lijdt. Kijk maar om je heen, je ziet het.

Een vetarm dieet zorgt er onvermijdelijk voor dat je meer koolhydraten gaat eten, en dan nog geraffineerd en bewerkt. Het voedsel van kankercellen. Wees bewust dat koolhydraten uit zongerijpte voeding geen voedsel is voor kanker, maar voor de gezonde cellen is bestemd.

Drink vooral tussen de maaltijden en alleen tijdens de maaltijd als deze aan de droge kant is. Gebruik zuiver water of thee. Drink als je lichaam dorst aangeeft en/of als je urine te donker gekleurd is (urine heeft licht goudgele kleur)

De kracht van zonne-energie uit zaden, noten en pitten

Zaden, noten en pitten hebben één ding gemeen: Er groeien planten of bomen uit.

Om levensvatbare planten en bomen te krijgen moeten in de zaden, noten en pitten veel waardevolle stoffen met veel informatie en zonne energie inzitten. Het is zo bedoeld van de natuur, dat deze zaden, noten en pitten grote hoeveelheden geconcentreerde kwalitatieve goede voedingstoffen bevatten om planten en bomen te laten groeien.

Deze stoffen doen ons dus ook groeien. Zaden, noten en pitten bevatten veel essentiële vetzuren, mineralen, vitaminen en eiwitten. Allemaal bouwstenen voor een gezond lichaam. Belangrijk om te weten is dat veel waardevolle vitaminen en essentiële vetzuren verloren gaan bij het branden, frituren, poffen of roosteren.

Zoals altijd is het aan te raden om gevarieerd en veel soorten noten, zaden en pitten te eten om alle mineralen binnen te hebben, denk maar aan magnesium, selenium, calcium, ijzer, chroom, schroom, borium, mangaan, zink, e.a. Een goede mengeling of notenmix is wel aan te bevelen als goede bron voor essentiële voedingsstoffen.

Waardevolle zaden, noten en pitten zijn: walnoten, hazelnoten, cashewnoten, amandelen, paranoten (bron van selenium), pecannoten, hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, zwart mosterdzaad en andere zaden van specerijen, maanzaad, papayazaad, sesamzaad, en pitten van abrikozen, zonnebloem, pompoen en pijnboom. Ook de pitjes van granaatappels hebben waardevolle stoffen die sterk ontgiftend zijn. Het sap van de granaatappel heeft de zuiverende, wrange smaak en is verfrissend.

Knoflook

Knoflook is een plantaardig “antibiotikum”. De sterke geur wordt veroorzaakt door waterstofsulfide of zwavelwaterstof en is niet aangenaam ruikend. Daardoor raakt de knoflook de belangstelling kwijt. Peterselie is werkzaam tegen de geur van knoflook. Een kopje peterseliethee na een knoflook maaltijd is erg lekker. Oregano, tijm, citroen en munt helpen ook om de knoflookgeur te verminderen.

Waterstofsulfide helpt het lichaam te ontspannen en maakt de bloedvaten wijder waardoor de bloeddruk kan dalen. Dit is de reden waarom knoflook eveneens zo goed werkt bij hart- en vaatziekten. Allicine en diallyl disulfide zijn de werkzame stoffen in de knoflook.

Diallyl disulfide helpt het lichaam om beter ijzer op te nemen en is kankerwerend en ontstekingsremmend. Deze stof zorgt voor een goede apoptose (geprogrammeerde celdood) zodat het weefsel zich goed kan herstellen.

Allicine is een krachtig antibioticum tegen destructieve bacteriën in de darmflora. Het werkt tevens ook tegen darmparasieten. Knoflook bevat: seleen, mangaan, fosfor, koper en calcium. Is een bron van tryptofaam voor de aanmaak van serotonine. Knoflook ondersteunt het zelfregulerend mechanisme van cholesterol van het lichaam.

Zorg vooral voor plantaardige eiwitten zoals zaden, noten, peulvruchten, hennepzaad, granen en groenten

Deze zijn licht verteerbaar en het lichaam kan er zijn volledig lichaamseiwit mee aanmaken. Vermijd als je kanker hebt om teveel dierlijke eiwitten te consumeren om verdere schadelijke eiwitopslag in het bindweefsel te voorkomen.

Dat veroorzaakt ernstige verstoppingen en belemmert het ontgiften en zuiveren van het lichaam.

Kook elke dag opnieuw, de restjes van gisteren hebben geen levensenergie meer en kunnen beter weggegooid worden. Restjes van de middag kun je ‘s avonds als lichte maaltijd gebruiken. ‘s Avonds alleen een lichte maaltijd. Heb je voor het slapengaan honger, alleen een zeer lichte voedzame gezonde snack om het hongergevoel weg te hebben. Niet meer eten, want het kan niet goed verteren.

Gebruik veel verzadigde vetten zoals ghee en kokosolie om te bakken en je gerechten ermee te bereiden. Geen onverzadigde oliën gebruiken en ook geen rode palmolie, de waardevolle vitamine E gaat verloren als je deze vetsoort verhit. Olijfolie, sesamolie, hennepolie, lijnzaadolie, pompoenpittenolie, arganolie van eerste koude persing zijn rijk aan essentiële omegavetzuren.

Nooit verhitten en steeds na de bereiding toevoegen. Vermijd pannen met een teflonlaag of andere anti-aanbaklaag. Er komen teveel giftige kankerverwekkende chemicaliën vrij.

Eet de grootste maaltijd steeds op het middaguur (Circadiaans ritme respecteren). Leer meer specerijen gebruiken, het zijn smaakmakers en helpen het lichaam mee te ontgiften door afvalstoffen, verzuring en toxines op te ruimen.

Gebruik keltisch zout, zeezout of bergzout om je gerechten op smaak te brengen. Nooit keukenzout gebruiken, keukenzout is droog zout en verstoort de waterhuishouding in het lichaam, schadelijk voor de nieren.

Gebruik geen melk en zuivelproducten omdat ze fijne haarvaten en lymfe snel verstoppen. In feite is melk en zuivel ten strengste verboden voor mensen die lijden aan chronische aandoeningen en kanker. Consumeer zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen. Drink of eet nooit ijskoud, het verstoort het spijsverteringsvuur.

Wees vooral creatief, het stimuleert de zintuigen en de smaakwaarneming.

En dan nog iets, de basisprocedure uit de ayurveda is altijd het reinigen en ontgiften van het lichaam via de spijsvertering

Het idee dat hierachter schuilt is als je het lichaam helpt overtollige toxines, afvalstoffen en verzuring op te ruimen, breng je het lichaam in staat zichzelf te ontdoen van deze schadelijke stoffen. Het ruimt zijn eigen afval op! Dat doe je als je spijsvertering goed werkt. Vandaar dat de gehele leer van de ayurveda op de spijsvertering is gebaseerd, en het werkt nog eens ook. Dus de voeding moet energie bevatten om het lichaam te helpen ontgiften.

Voeding geeft jouw bewustzijn energie om te verruimen, want dat heb je absoluut nodig als je ziek bent. Voeding met zonne-energie helpt je tot inzicht te komen wat de oorzaak is van je ziekte en laat het genezingsproces sneller verlopen. Biologische groenten en fruit bevatten salvestrolen die je algemene gezondheid en detoxsysteem versterken.

Salvestrolen zijn stoffen die de planten aanmaken om zich tegen parasieten te beschermen. Dus deze stoffen zitten alleen in biologisch geteelde gewassen. Een gouden basisregel is om altijd met verse ingrediënten te koken en de bereide voeding meteen te eten.

Neem steeds tijd om te eten

Eet enkel als het voorgaande is verteerd en het is goed om je lichaam een hongergevoel te laten krijgen. Dit stimuleert de productie van enzymatische verteringssappen. Respecteer het circadiaans ritme in verband met de etenstijden. De grootste maaltijd steeds op het middaguur, ‘s avonds steeds een lichte maaltijd.

Vergeet het ontbijt niet. Ik kan het niet genoeg herhalen omdat op de juiste uren eten zo belangrijk is.

Deze eenvoudige regels zorgen voor de optimale werking van het verteringssysteem. Dit houdt in dat het lichaam zijn afvalstoffen en toxines kan afvoeren via de spijsvertering. Zorg dat je steeds voor 10.00 uur gaat slapen en rond 6 uur in de ochtend opstaan. Dit stimuleert het lichaam om zich beter te ontgiften en te zuiveren.

Ontgiften van je lichaam doe je elke dag

In onze cultuur is het reinigen of zuiveren (detoxen) van het lichaam dikwijls geassocieerd met weinig of niet eten. De achterliggende gedachte is, wanneer je niet eet komen er geen nieuwe voedingsmiddelen binnen in het lichaam, het lichaam moet ze niet verwerken en kan zijn energie besteden met het verwijderen van afvalstoffen.

Echter, in de ayurveda denken ze daar totaal anders over.

De beste werkwijze om het lichaam te helpen om zijn afvalstoffen en toxines te verwijderen is het optimaliseren van de spijsvertering. Een goed werkende spijsvertering is de natuurlijke dagelijkse ontgifting van het lichaam. De anatomie van het menselijke lichaam kennen, bevestigt dit. Via de gal verwijdert de lever de onschadelijk gemaakte toxische stoffen.

De gezonde en evenwichtige microbiële flora van de galblaas en de darmen doet gewoon de rest. Op tijd opstaan stimuleert de darmwerking en met de dagelijkse stoelgang ben je alles kwijt. De darmflora is 70% van je algemene gezondheid of detoxsysteem en ontgifting van je lichaam.

De Ayurvedische therapie is om steeds het spijsverteringsvuur op gang te brengen. Want als het spijsverteringsvuur goed werkt, worden veel afvalstoffen “verbrand”, krijgt de darmflora zijn voeding en kan de darmflora beter de schadelijke toxines elimineren.

Stoppen met eten om te ontgiften is schadelijk

Maar als je stopt met eten om je lichaam te detoxen, zal het lichaam energie verliezen, want volgens het circadiaans ritme gaat het lichaam energie gebruiken om toch zijn spijsverteringsenzymen aan te maken. Deze kunnen hun werk niet doen bij gebrek aan voedsel.

Bovendien krijgen de darmen geen voeding meer. Het eerste gevolg is dat de bijnieren ook geen voeding meer krijgen, op een zeer laag pitje blijven werken om het lichaam net te laten overleven.

Het lichaam gaat dan realiseren dat er geen voedsel binnenkomt op het moment dat er veel spijsverteringsenzymen worden aangemaakt en de productie ervan stoppen. Uiteindelijk gaat het spijsverteringsvuur steeds zwakker branden met het gevolg dat als je dan weer begint te eten na de detox, deze voeding slecht verteert.

Want het lichaam maakt onvoldoende spijsverteringsenzymen aan dankzij de westerse manier van detox, waarbij opnieuw zeer veel afvalstoffen en toxines gevormd worden. In plaats van te zuiveren, krijg je een averechts effect met opstapeling van giftige toxines tot gevolg.

Er is een energietekort ontstaan om het lichaam te helpen zijn afvalstoffen en toxines te verwijderen. Zo ontstaat ook het jojo-effect.

Ontgiften betekent de spijsvertering stimuleren

In de ayurveda bestaat een reinigend dieet uit voedingsmiddelen of gerechten die het spijverteringsvuur aanwakkeren, daarbij wordt de hulp van specerijen gebruikt.

Specerijen zijn smaakmakers en bevatten waardevolle micronutriënten, zij helpen het spijsverteringsvuur aan te wakkeren door de speekselklieren en de productie van enzymatische sappen te stimuleren.

Specerijen hebben zuiverende en ontgiftende eigenschappen. Deze zongerijpte biologische voedingsmiddelen en specerijen wakkeren het spijsverteringsvuur aan zonder het te belasten, dat is het grote geheim om het lichaam te zuiveren.

Middelen die de eetlust verhogen, gaan de werking van de pancreas, de lever en de maag ook stimuleren, het gevolg is dat de peristaltiek ook beter gaat werken, waarbij het lichaam zijn giftige stoffen kwijt kan.

Bronnen: Hans Moolenburgh, Andreas Moritz, Deepak Chopra, David Simon, Ard Pisa, TY M.Bollinger, Ayurveda.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Lieve vrienden,Vandaag wil ik graag iets ophelderen. Ik heb gemerkt dat er recentelijk steeds meer mensen zijn die lijden aan ernstige, ongeneeslijke ziekten en die door het medische systeem als uitbehandeld worden beschouwd. Deze mensen worden helaas aan hun lot overgelaten. Dit is een tragische situatie en lijkt onveranderlijk.Uit wanhoop wenden deze mensen zich tot alternatieve geneeswijzen zoals Ayurveda en Germaanse geneeskunde. Dit is een volkomen begrijpelijke en menselijke reactie. Het weerspiegelt een fundamenteel probleem binnen de conventionele medische sector, waar men vaak niet in staat lijkt te genezen. De onderliggende waarheid is dat het lichaam alleen zichzelf kan genezen. [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Zoals U denkt, zo zal je zijnZoals u denkt, zo zal je zijn is een wetmatigheid in de zelfvervullende gedachte waarmee je dingen aantrekt waar je aandacht naartoe is gegaan. Zeer belangrijk om dit te begrijpen, want dat geldt ook voor je gezondheid.Aandachtsenergie werkt als een magneet, het is onmogelijk om je aandacht op goede gezondheid te richten als je gelooft dat je gezondheid afhankelijk is van een immuniteitssysteem. Het begrip immuniteitssysteem als verdedigingssysteem brengt jou naar het duale denken waarbij je de oorzaak van ziekte buiten jezelf plaatst.Maar als je je aandacht richt op het zelfhelend vermogen van je [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Het nocebo effect. Dit artikel gaat over de kracht van overtuigingen. Overtuigingskracht wordt vaak onderschat. Onlangs las ik het verhaal over een arts die een röntgenfoto liet maken van zijn longen. Daarop bleek een donkere vlek aanwezig te zijn die men herkende als een longkanker. Door deze diagnose stortte de innerlijke wereld van de arts in en binnen twee maanden overleed deze arts. Toen men iets later van dezelfde arts oudere röntgenfoto’s ontdekte die meer dan 30 jaar oud waren, bleek hetzelfde vlekje reeds aanwezig te zijn, dat eigenlijk toen over het hoofd was gezien. Dit is een voorbeeld van [...]

    By Published On: 20/03/2024