Voedingssupplementen kunnen soms nuttig zijn

Het is inderdaad waar dat moderne landbouwpraktijken en degradatie van bodemkwaliteit kunnen leiden tot een afname van voedingsstoffen in ons voedsel. Het gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan onze algemene gezondheid op lange termijn beïnvloeden, vooral in combinatie met andere factoren zoals stress, trauma of ziekte.

De bemesting is te eenzijdig, dikwijls volledig anorganisch waardoor de humuswaarde in de bodem daalt. Sporenelementen worden nauwelijks aangevuld.

Hoewel voedingssupplementen een nuttige aanvulling kunnen zijn om eventuele tekorten aan te vullen, is het belangrijk om natuurlijke en biologische supplementen te kiezen. Kunstmatige supplementen kunnen inderdaad moeilijker te verwerken zijn voor ons lichaam en kunnen belasting veroorzaken voor organen zoals de lever en de nieren.

Het is ook van cruciaal belang om te streven naar een evenwichtige voeding die rijk is aan diverse voedingsstoffen en antioxidanten. Het consumeren van hele, biologische voedingsmiddelen kan helpen om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen en de opname en verwerking van deze voedingsstoffen te optimaliseren.

Het vermijden van eenzijdige supplementen en het kiezen voor supplementen die complementair zijn aan elkaar, zoals vitamine C met bioflavonoïden, kan ook bijdragen aan een betere opname en assimilatie van voedingsstoffen in het lichaam.

Essentiële voedingsstoffen

Mensen moeten zich bewust worden van het feit dat we tegenwoordig veel essentiële voedingsstoffen missen. Eén voorbeeld hiervan is selenium. Enkele jaren geleden bracht de Vlaamse overheid een rapport uit waarin werd gesteld dat we tot 18 bouwstenen missen. Maakt dit ons ziek?

Nee, dit zal ons niet per se ziek maken. Maar wanneer we te maken krijgen met een schok of trauma, zal het herstel moeilijker zijn omdat onze algehele gezondheid verzwakt is. We zijn minder veerkrachtig, en ontstekingen kunnen toenemen. Het zijn niet de tekorten zelf die ziektes veroorzaken, maar de context waarin we ons bevinden, die het herstel bemoeilijkt.

Supplementen worden zeker aanbevolen, maar alleen natuurlijke supplementen. Kunstmatige supplementen moeten worden vermeden, omdat ons lichaam ze moet metaboliseren en verwerken, waardoor de nieren en de lever overbelast kunnen raken.

De beste resultaten behaal je door allereerst zoveel mogelijk gezonde, biologisch geteelde, GMO-vrije en uitgebalanceerde voeding te consumeren. Daarnaast is het belangrijk om supplementen te vermijden die eenzijdig zijn, zoals vitamine C zonder zijn begeleidende antioxidant bioflavonoïden. Pure vitamine C kan schadelijk zijn en extreem zuur voor het lichaam, wat de werking van andere vitaminen en antioxidanten kan verstoren.

Vitamine C supplementen op basis van natuurlijke bronnen zoals de amla-vrucht, Camu-Camu of andere bessen zijn echter zeer nuttig voor het lichaam. Het is essentieel om te kiezen voor organische en natuurlijke vormen van supplementen, omdat deze de begeleidende en voedende cofactoren bevatten. Solisme in supplementen is altijd schadelijk.

Het draait altijd om de synergie die in het lichaam ontstaat. Het gebruik van supplementen van Cressana is mijn persoonlijke voorkeur, omdat ze geen vulstoffen bevatten. Waarom zouden er vulstoffen aan supplementen moeten worden toegevoegd?

Wat ik vooral waardeer aan Cressana is dat de planten worden gekweekt in bronwater met een hogere trillingsfrequentie, wat resulteert in een betere opname in de darmen en het verhogen van je eigen trillingsfrequentie, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Alles bestaat uit energie, en dit aspect mag niet over het hoofd worden gezien.

Een emotioneel gebalanceerd lichaam is in staat om veel vitaminen en antioxidanten zelf te herstellen. Bij het overwegen van antioxidanten is het belangrijk te onthouden dat ze niet bedoeld zijn om vrije radicalen volledig te elimineren. Het lichaam heeft zowel vrije radicalen als antioxidanten nodig voor verschillende reinigingsprocessen. Een teveel aan antioxidanten kan zelf oxidatieve stress veroorzaken en daarmee de algehele gezondheid verzwakken.

Een te hoge concentratie aan een bepaalde vitamine wordt ook oxidatief. Nooit overdrijven in supplementen en vermijd de artificiële supplementen.

Kies je gezonde supplementen met voedingswaarde? Opteer voor Cressana, puur natuur.

Cressana, hoevewinkel in Zwalm-Roborst oost-Vlaanderen, België

Borstekouterstraat 66, 9630 Zwalm

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024