Waar is ziek zijn goed voor? Het fundamentele ziekteproces

De behoefte van het lichaam om zich elke dag te ontgiften

Elke dag opnieuw produceert je lichaam stofwisselingsafval bij het stofwisselingsproces om energie te winnen. Dit gebeurt in de energiecentrales van de cel of de mitochondriën. Dit stofwisselingsafval dient zo snel mogelijk te worden afgevoerd. Het bloedvatenstelsel, de lymfe, de huid en de totaliteit van de spijsvertering staan hiervoor in om dit werk goed te laten verlopen. Het zijn stoffen die zijn overgebleven na de stofwisselingsprocessen. Deze stoffen moeten verwijderd worden, omdat ze schadelijk kunnen worden in het lichaam als ze zich gaan ophopen en verstoppingen veroorzaken. 

Sommige stofwisselingsproducten kunnen in korte tijd nuttig zijn voor het lichaam. Het gaat bijvoorbeeld om urinezuur dat in normale concentratie in het bloed een reinigende functie heeft en daarmee de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem ondersteunt. Het teveel wordt via urineren afgevoerd waarbij eventuele overgroei micro organismen in de urineleider en de blaas weggespoeld worden. Het koolstofdioxide of co² heeft de functie om de longcellen en rode bloedcellen in staat te stellen om zuurstof op te nemen. Het teveel wordt dan ook via de ademhaling afgevoerd. In eerste instantie zijn deze stoffen niet schadelijk en eveneens ook niet dodelijk. Ze moeten wel elke dag opnieuw op tijd het lichaam kunnen verlaten.

We spreken dus over stofwisselingsafval zoals ureum (stikstof), ammonia, urinezuur, co², melkzuur. Het lichaam heeft eveneens de noodzaak om gifstoffen zoals de schadelijke toegevoegde stoffen in de voeding, exogene stoffen bijvoorbeeld door prikjes, zonnebrandmiddelen, chemtrails, dioxines, zware metalen, fosfaten, indolen, sulfaten enzovoort elke dag te kunnen afvoeren.

Maar het lichaam bestaat uit biljoenen lichaamscellen waarvan elke dag ongeveer 30 miljard cellen moeten worden vervangen. Deze cel afvalstoffen moeten eveneens goed kunnen worden afgevoerd. Speciale enzymen, hormonen hebben de taak in het lichaam om deze uitgewerkte, versleten en beschadigde cellen op te ruimen. Het gaat om lichaamscellen die niet meer in staat zijn om zuurstof en voedingstoffen op een goede manier op te nemen en te verwerken. Apoptose of de natuurlijke celdood speelt hierin een belangrijke functie. De apoptose kan alleen maar goed verlopen als we de dagelijkse routine respecteren. De natuurlijke celverjonging hangt af van de productie van zowel serotonine-, melatoninecyclus en de groeihormonen, en deze hangen op hun beurt af van het natuurlijke dag en nachtritme.

Hoe verwijderd het lichaam zijn afvalstoffen en giftige toxines?

Onder normale omstandigheden gaat het bloedvatenstelsel, de lymfe en de spijsverteringsorganen al deze afvalstoffen en toxines uit het lichaam verwijderen. Dit vraagt een goede doorstroming van het vocht uit de haarvaatjes doorheen het bindweefsel waar de lichaamscellen ingebed liggen en zo verder naar de lymfe. Het intercellulaire vocht (het vocht tussen de cellen) wordt continu ververst en stroomt door enerzijds terug naar de aders en anderzijds naar de lymfe. Een groot deel afvalstoffen gaat uiteindelijk naar de lever om afgebroken te worden. Deze onschadelijk gemaakte afvalstoffen gaan via de gal naar de spijsvertering en een klein deel terug in het bloed om door de nieren te worden gezuiverd. Een ander deel van de afvalstoffen wordt afgebroken in de lymfeknopen. En zo blijft het lichaam zuiver en proper en kunnen binnendringende microben niets vinden om ervan te leven, en dus ook geen overgroei, en dus kunnen ze jou ook niet ziek maken. De algemene gezondheid en zijn detoxsysteem kan dan gemakkelijk de verzwakte “ziekteverwekkers” microben opruimen of terugdringen in latente staat.

Meerdere orgaansystemen zijn betrokken bij het dagelijkse ontgiftings-en zuiveringswerk in het lichaam. Miljoenen jaren natuurlijke evolutie heeft ertoe geleid dat organen en systemen in het lichaam zo ontworpen zijn, dat ze efficiënt kunnen omgaan met de dagelijkse gevormde afvalstoffen en toxines en deze vervolgens te verwijderen.

 • We denken aan de huid, een groot zuiverings orgaan dat wel tot 50% afvalstoffen verwijderd via de zweetklieren.
 • Het lymfesysteem met lymfeknopen waarin een flora aanwezig is en witte bloedcellen. Het lymfesysteem pompt voortdurend ongeveer 18 liter met afvalstoffen vervuild lymfevocht rond om te zuiveren. Er zijn linksonder uitmonding kanalen in de dikke darm en de endeldarm. De lymfe en de darmflora spelen een belangrijke rol in het zuiver en proper houden van je lichaam.
 • De lever breekt onderdelen van lichaamscellen dankzij apoptose af, en ontgift het lichaam van giftige stoffen uit medicijnen, alcohol, drugs, zonnebrandmiddelen en vele andere giftige stoffen. De galflora in de galblaas heeft eveneens een voorname rol om gifstoffen te neutraliseren.
 • De nieren en de blaas verwijderen het teveel aan vitaminen, hormonen, bloedplasma, ammonia, ureum, urinezuur en afvalstoffen die onschadelijk zijn gemaakt door de lever.
 • Door de gal goed geactiveerde enzymen van de pancreas worden tijdens de spijsvertering opgenomen in het bloed, waar ze giftige stoffen helpen afbreken die door de lever uit het bloed worden gehaald.
 • De longen verwijderen de zure stofwisseling gassen zoals co² en andere stoffen uit het bloed.
 • Nagels en haargroei spelen eveneens een rol in het lichaam om eiwitten, het teveel aan minerale zouten, pigmenten en oliën te verwijderen.
 • Tenslotte heb je de darmflora en de spijsvertering dat het gros van het ontgiftings werk op zich neemt. De dikke darm verwijdert pus, dode bacteriën van de gehele microbiële flora, ontlasting, parasieten en de onschadelijk gemaakte afvalstoffen en toxines van de lever.

Het lichaam heeft water nodig 

Om alle activiteiten van de ontgiftingsorganen goed te laten verlopen heeft het lichaam op tijd schoon water nodig. Als je te weinig drinkt, zal het lichaam langzaam gaan beginnen uitdrogen. Daarbij wordt de concentratie vocht in het bloed te laag. De natuurwet van osmotische druk zal ervoor zorgen dat veel vocht uit de cellen en de vloeistof rond de cellen (het bindweefsel) richting het bloed zal stromen. Het bloed wordt natuurlijk weer vloeibaarder, maar de lichaamscellen en het vocht tussen de cellen begint te verdrogen. Dit verlies van het kostbare water dat broodnodig is om stofwisselingsafval en toxines af te voeren leidt onherroepelijk tot een ophoping van deze afvalstoffen. Ze kunnen het lichaam niet meer verlaten, en de eerste stap naar verzuring is gezet in het lichaam.

Een lichaam dat voldoende water krijgt, en daarmee bedoel ik op tijd een glas schoon water of zongerijpte vruchten die een goed hydraterend effect hebben, kan zijn lichaamsweefsels, cellen goed voeden, zuiveren en ontgiften. Het lichaam verkrijgt evenwicht, waarbij alle activiteiten incluis het ontgiften goed kan worden uitgevoerd. Dan ontstaan nergens in het lichaam verstoppingen door opgehoopte afvalstoffen en toxines. Het lichaam heeft een tolerantieniveau van afvalstoffen en toxines. Een normaal niveau van afvalstoffen en toxines blijft altijd onder dit tolerantieniveau. Dit heeft continu een licht stimulerend effect om de eliminatie functies in stand te houden. Daarbij wordt het vermogen van het lichaam om zich te ontgiften en te zuiveren in evenwicht gehouden.

Maar als dit evenwicht verstoort wordt door een ongezond eetpatroon, te weinig drinken, verkeerde levensstijl en emotionele belasting, zal de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem en de lichaamsenergie verminderen. De conditie van de gastheer verzwakt en het voortdurend proces van ontgifting en zuivering wordt hierbij verstoord. Er ontstaan problemen bij het ontgiften en zuiveren.

En vergis je niet, teveel drinken is echter even schadelijk als te weinig drinken. Dit heeft ook met osmotische natuurwetten te maken. Dit heb ik uitgelegd in de blog over uitdroging en de pijn connectie. Luister altijd naar je lichaam en kijk naar de kleur van je urine. Een goede indicatie is dat de  kleur van urine altijd strogeel is van kleur.

Het begin van verstoppingen en daaruitvloeiende verzuring

Elke ophoping van afvalstoffen en toxines leidt naar verstoppingen. Dit kan gebeuren in de haarvaten of de capillairen, het bindweefsel met de vloeistof dat zich rond de cellen bevindt, de lymfe, maar ook in het spijsverteringskanaal. Elke verstopping leidt naar verzuring van de cellen en de weefsels. De cellen lijden aan een tekort aan water, voedingstoffen en zuurstof. Tegelijkertijd kunnen de cellen hun stofwisselingsafval ook niet meer kwijt. Deze situatie zorgt ervoor dat de lichaamscellen worden beschadigd en kunnen afsterven. Het evenwicht is verstoord en het lichaam krijgt problemen om zich te ontgiften en te zuiveren.

Bloed Plasma eiwitten waaronder fibrinogeen, albumine, glucokinase regulatie-eiwitten en globuline worden in het bindweefsel opgeslagen. Als deze bloedeiwitten en afvalstoffen niet direct kunnen worden verwijderd, gaan ze zich ophopen in het bindweefsel of in de lymfe. Dat zijn dus gebieden in het lichaam die helemaal niet geschikt zijn voor deze opslag van eiwitten. Deze situatie wordt erger door onze consumptie van massa’s dierlijke eiwitten.

Het lichaam gaat natuurlijk reageren op deze verstoppingen en neemt drastische maatregelen. Dit doet het lichaam om zichzelf te kunnen beschermen. Opslag en verzuring door bloed plasma eiwitten is zeer toxisch en kan je zelf doden. Eens het opgeslagen eiwit het tolerantieniveau of drempel heeft bereikt, zal het rondliggende weefsel in ernstige mate verzwakken. Op deze wijze wordt de werking van de betrokken delen van het lichaam in ernstige mate worden verstoord.

Het kan gaan om de darmen, nieren, het hart, de galblaas, de endeldarm, de voortplantingsorganen, hormoonproducerende klieren, keelamandelen enzovoort om er enkele op te noemen.

Het lichaam gaat reageren met een ontsteking, aandoening of ziekte

Het lichaam herkent de gevaarlijke situatie en gaat reageren om zich te beschermen tegen verdere beschadiging van gezonde cellen. Het lichaam gaat alles doen om te voorkomen dat orgaansystemen en andere regulatiesystemen zullen uitvallen. Daarom maakt het lichaam jou echt beroerd, dit om energie te kunnen verzamelen om dit probleem op te lossen (ontgiften en de weefsels te herstellen in oorspronkelijke staat).

Doordat de conditie en de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem sterk verzwakt is mede door deze inwendige vervuiling, zal het lichaam na jou echt beroerd te hebben gemaakt, grote hoeveelheden vrije radicalen en enzymen produceren. En om het schoonmaakproces te versterken zal het lichaam eveneens zogezegde destructieve bacteriën uitnodigen of beter gezegd activeren, die de schadelijke afvalstoffen gaan afbreken. En soms daarbij schimmels (gisten) gebruiken, om het mengsel van dode en beschadigde lichaamscellen en de opgestapelde afvalstoffen en toxines op te ruimen. Dat is een overlevingsstrategie van het lichaam, gebaseerd op de natuurwetten dat micro organismen de grote opruimers zijn die de gehele natuur zuiver en proper houden, ook in het menselijke lichaam. Bedenk dat microben altijd ten dienste staan van hogere levensvormen. Het stofwisselingsafval het afval van de celdeling worden hierbij ook afgebroken en gerecycled.

Het is onvermijdelijk dat bij dit schoonmaakproces toxines ontstaan. Tijdens dit stadium van het genezingswerk van het lichaam (dat ziekte wordt genoemd), wordt het gezondheidssysteem erbij betrokken. De algemene gezondheid en zijn detoxsysteem probeert dan zoveel mogelijk alle afvalstoffen, toxines, beschadigde en dode cellen op te ruimen in samenwerking met de “ziekteverwekkers”.

Dit schoonmaak werk in het lichaam met behulp van “ziekteverwekkers” en exosomen staat bekend als ontsteking, aandoening of ziekte. Een ontsteking wordt gelukkig nu herkend als de meest voorkomende oorzaak van ieder acuut of chronisch ziekteproces. Gelukkig dat Louis Pasteur op zijn sterfbed gezegd heeft: De microbe is niets, de omgeving is alles. Een ander bekend citaat: “het is niet de kiem die telt , maar de bodem waarop hij valt”. Het impliceert dat inwendige vervuiling en de daaruitvloeiende beschadiging van de cellen de ideale omgeving is waar opportunistische microben kunnen gedijen tot het hele boeltje is opgeruimd en zuiver is geworden. Een ontsteking of ziekte is in feite geen ziekte, maar een eerste overlevingspoging van het lichaam om zichzelf te genezen.

Elke ziekte wordt voorafgegaan door een vorm van verstopping

Een verstopping van de dikke darm bijvoorbeeld zorgt ervoor dat tijdens de nacht verzamelde afvalstoffen opnieuw worden opgenomen in het bloed. Daardoor komen schadelijke toxines weer in het bindweefsel terecht en worden cellen beschadigd. Om dit te voorkomen moeten we elke dag op tijd opstaan zodat de peristaltiek van de dikke darm door beweging geactiveerd kan worden. Daarbij scheiden de bijnieren cortisol en adrenaline uit die de spijsvertering opstart. Dat stimuleert de productie van serotonine en acethylcholine. Acethylcholine is een neurotransmitter dat het zenuwweefsel van de darmen activeert.

Verstoppingen in de galwegen in de lever is te wijten aan galstenen in de galwegen en de galblaas. Intrahepatische stenen. Dat beïnvloed de energiedistributie van het gehele lichaam, de stofwisseling en natuurlijk de verdeling van voedingsstoffen. Zeer veel ziekten en aandoeningen hebben te maken met een vervuilde lever die zijn meer dan duizend verschillende taken niet meer goed kan uitvoeren.

Verstoppingen in de huidcellen, enerzijds doordat de spijsvertering niet goed werkt en anderzijds door aanhoudend zonnebrandmiddelen te gebruiken zal uiteindelijk leiden tot kankervorming en andere huidziekten zoals psoriasis, eczeem e.a.

Een ophoping van afvalstoffen ergens in de lymfe kan leiden tot obesitas, kanker, hartfalen, lymfoedeem, artritis, chronische darmziekten enzovoort. Een niersteen zal leiden tot het vasthouden van de urine. Dit heeft tot gevolg dat de druk op de vaatwanden stigt, een factor bij hoge bloeddruk.

Elke vorm van verstopping veroorzaakt zuurstoftekort van de achterliggende lichaamscellen. Zuurstoftekort is de primaire oorzaak van kanker. Lichaamscellen raken in paniek bij zuurstoftekort.

Toxinecrisis of de ziekte

De mate en soort van toxinecrisis of ziekte heeft te maken waar de verstopping in het lichaam zit en de hoeveelheid opgestapelde afvalstoffen en toxines. Naarmate toxines, galstenen, ontlasting, cellulair afval, nierstenen, en stofwisseling afval dat het lichaam opslaat stijgt, zal de ernst van de aandoening of ziekte worden bepaalt. Meestal wordt het eerste intoxicatie probleem opgelost door het uitzieken van een verkoudheid of griep. Daarom dat hippocrates duidelijk heeft gezegd dat je elke ziekte moet uitzieken. En hou in je achterhoofd, kanker is het allerlaatste overlevingsmechanisme dat het lichaam heeft dat geïntoxiceerd is. Het is door symptoombestrijding dat het lichaam wordt tegengewerkt om zichzelf te ontgiften, het lichaam kan zijn afval niet kwijt. De volgende toxinecrisis wordt zwaarder, uiteindelijk chronisch en zal verder evolueren tot kankervorming.

Als een orgaan of ander weefsel ziek is in het lichaam, betekent dit in feite dat het gehele lichaam ziek is. Het is onmogelijk om alle orgaansystemen zoals het zenuwstelsel, de hormoonhuishouding, lymfestelsel, cardiovasculair systeem en de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem te zien als aparte ziekten en in hokjes te plaatsen. Alles is met elkaar verbonden in het menselijke lichaam waardoor alles met elkaar sterk en onmiddellijk beïnvloed wordt. Bij hart- en vaatziekten zijn niet alleen het hart en de vaten erbij betrokken, maar ook de pancreas, de bijnieren, de lever, de darmen enzovoort. Het gehele lichaam is erbij betrokken.

Oorzaken van verstoppingen

Alle oorzaken van verstoppingen beroven het lichaam en geest van hun energie, en dat zal leiden tot verzuring van de weefsels veroorzaakt door deze toxines en afvalstoffen. Het lichaam zal reageren met een ziekteproces of beter gezegd een toxinecrisis op te roepen.

het is belangrijk te begrijpen dat deze toxinecrisis nodig is om het gezondheidssysteem te activeren zodat het lichaam een uitweg vindt om de toxines en afvalstoffen te kunnen verwijderen.

Dat is de enige manier voor het lichaam om een staat van evenwicht of equilibrium te kunnen bereiken. Een evenwichtige staat in het lichaam zorgt voor een goede ecologie waarin alle partijen in een dynamische samenwerking kunnen gedijen. Ik heb het over de microbiële flora en de lichaamscellen. Maar als het lichaam continu wordt gedwarsboomd zichzelf te ontgiften, door bijvoorbeeld symptoom georiënteerde bestrijding en vaccinaties, raakt het lichaam zijn afval niet meer kwijt. Het lichaam gaat steeds meer verzwakken en heeft geen andere keus dan een voortdurende toxinecrisis te creëren dat bekendstaat als chronische ziekte. Verstoppingen blijven altijd maar toenemen en uiteindelijk zal het resulteren in kanker. Is dit nu niet precies wat er nu zo massaal gebeurt in onze maatschappij?

Een grote oorzaak is het onvoldoende drinken van schoon water of hydraterende zongerijpte vruchten en groenten. Andere oorzaken zijn het nuttigen van industrieel bewerkt voedsel. Alle geraffineerde voedingsmiddelen zoals geraffineerde suikers en oliën. Denk maar aan de geraffineerde kant- en klare maaltijden. Geraffineerde oliën en geharde vetten zijn met factor 50 giftiger dan geraffineerde suikers. Zij zijn zeer schadelijk voor alle lichaamsweefsels door hun verstoppend effect op de membranen en receptoren en zijn direct oorzaak van diabetes, hart-en vaatziekten en kanker. Frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken verstoren de werking van het zenuwstelsel en zijn sterk vochtafdrijvend. Zo wordt het ontgiften van het lichaam ook tegengewerkt..

Verkeerde voedselcombinaties zoals zuivel en koemelk met andere voedingsmiddelen of fruit verstoort de enzymatische werking in de spijsvertering. Vlees en aardappels, fruit en ontbijtgranen zijn een paar voorbeelden. Te veel eten of ondervoeding beroven het lichaam veel energie die het nodig heeft om zich te ontgiften. IJskoude dranken en voedsel verstoren de spijsvertering en de maagwerking. Stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne, energiedrankjes, narcotische middelen en sigaretten zijn irriterend voor het zenuwstelsel en leiden tot verstoppingen. Dan heb je het niet respecteren van het dag en nachtritme waardoor de hormoonhuishouding wordt verstoord. De algemene gezondheid en zijn detoxsysteem “het ontgiftend vermogen” van het lichaam hangt af van de werking van de hormoonproducerende klieren die afhankelijk zijn van het dag en nachtritme.

Onvoldoende slaap, teveel televisie kijken, gebrek aan harmonie en geluk, een zittend leven, verwondingen, overstimulering van de zintuigen zijn allemaal factoren met schadelijke effecten op het lichaam en verstoren het ontgiftings werk. Dit geldt eveneens voor extreme en onmatige gewoonten, uitputting, stress, spanning, milieuvervuiling en negatieve emoties zoals verdriet, woede, agressie, haat, jaloezie, gulzigheid, hebberigheid, bezorgdheid, egoïsme enzovoort. En niet te vergeten: antibiotica, medicijnen, statines, pijnstillers hebben allemaal een enorm vervuilend effect in het lichaam.

Wat kunnen we doen om het lichaam elke dag te helpen ontgiften?

Je kunt het dertig dagen meer energie programma aanschaffen om de eerste stappen te zetten je lichaam elke dag te ontgiften en te zuiveren op natuurlijke wijze.

Dit houdt in: 

 1. Voldoende lichaamsvriendelijke beweging.
 2. Gebruik veel specerijen om hun reinigende eigenschappen.
 3. Gebruik steeds zongerijpte biologische voedingsmiddelen in oorspronkelijke staat.
 4. Verzorg je spijsvertering, reinig je maag- en darmkanaal.
 5. Doe en ontgiftingskuur voor je lever en galblaas. Zuiver de verstopte galwegen van de lever.
 6. Zorg voor frisse lucht, schoon drinkwater en zoek de zon op (zonder zonnebrandmiddelen. Blijf in de zon in beweging en luister naar je lichaam.
 7. Verwijder nierstenen of niergruis.
 8.  Zorg voor voldoende rust en slaap. ga op de juiste uren slapen. respecteer het dag en nachtritme.
 9. En vooral: leer je voedsel goed kauwen voor veel speekselvorming en een goede spijsvertering.
 10. Sociale contacten en liefde zijn eveneens belangrijk. 
 11. Stop de onnodige energielekken, vermijd conflicten.

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Groet, 

Daniel The Healthman

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *