Waarom onze toilet onvriendelijk is voor de stoelgang

de stoelgang

Hoi lieve vrienden, vandaag vind ik het leuk om eens aandacht te geven over onze Westerse wijze waarop we stoelgang maken, omdat dit nogal ongunstig is voor het lichaam. Onze westerse toiletten zijn zeer onvriendelijk voor de darmen. 

Echt een interessant onderwerp op deze dag, en zeker voor mensen die al veel last hebben van allerlei darmaandoeningen. Toch zou ik even doorlezen, om de logica te begrijpen en in te zien dat onze foute manier van stoelgang maken een belangrijke factor is bij het ontstaan van allerlei ongemakken met de darmen. Verre van leuk dus. We kunnen dit voorkomen.

Een westers toilet is niet goed ontworpen en bemoeilijkt het kwijtraken van de ontlasting. Als we gaan zitten op een Westers toilet ontstaat er een gespannen houding waarbij de endeldarm nooit volledig geleegd kan worden. Als je de mens anatomisch bekijkt en bestudeert, dan zie je trouwens dat de mens gebouwd is om zijn ontlasting in een hurkende positie kwijt te raken, precies wat je ziet bij inheemse bevolkingsgroepen.

Om volledig geleegd te worden tijdens ontlasting moet de darm in feite samengedrukt worden door de dijen. Bovendien is het belangrijk dat de sluitspier zich kan ontspannen. De kringspier in de dunne darm moet eveneens gesloten zijn. Bij een zittende positie op een westers toilet is dit bijna onmogelijk omdat aan bovenstaande voorwaarden niet is voldaan.

Even op een andere manier uitleggen, Als men op een westers toilet zit, gaat men de sluitspier van de endeldarm forceren als gevolg van deze onnatuurlijke positie en dat drukt hem dicht. Dit leidt tot ophoping van de ontlasting waarbij de ontwikkeling van aambeien, blindedarmontsteking, obstipatie, diverticulaire aandoeningen, poliepen, colitis ulcerosa, het prikkelbare darmsyndroom en uiteindelijk darmkanker wordt verergerd. 

Vanuit de ayurvedische visie wordt daardoor de bewegingskracht VATA geblokkeerd waardoor de typische vata klachten ontstaan. Als de dikke darm vrij is van verstopping kan Vata al zijn belangrijke taken en activiteiten in de rest van het lichaam goed volbrengen zodat pitta en kapha niet verstoord worden. Alle ziekten die men kent hebben hun oorsprong in de geest en problemen met de spijsvertering door verstoring van de energetische bio energieën.

Maar als je in een hurkende positie stoelgang maakt, kan de sluitspier zich ontspannen. Dat zorgt ervoor dat er een rechte positie ontstaat van de endeldarm. De kringspier van de dunne darm kan zich in deze situatie goed sluiten. Dit is weer eens kennis over goede gezondheid vanuit yoga en ayurveda dat bij ons niet zo goed bekend is. In een zittende hurkhouding je behoefte doen zorgt ervoor dat de endeldarm volledig geledigd wordt.

Observeer eens kinderen in elke cultuur, ze kiezen als vanzelfsprekend voor een hurkende positie als ze stoelgang maken, ook onze kinderen doen dat als ze daar de kans toe krijgen. Door echt te leren waarnemen zonder vertroebeling van vooroordelen kan men veel zaken ontdekken om je gezondheid een boost te geven, en het is echt niet moeilijk.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze kinderen, als ze niet gedwongen worden om op een westers toilet te gaan zitten, zelden darmklachten ontwikkelen. Tenzij ze een slecht voedingspatroon en een manier van leven hebben dat niet in balans is.

Wat kun je doen? Je kunt een voetbank voor je toilet plaatsen zodat je toch enigszins een hurkende positie hebt als je stoelgang maakt. 

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *