Waarom onze toilet onvriendelijk is voor de stoelgang

In dit artikel leer je wat over de kennis van de gezondheid afkomstig vanuit de Ayurveda en Yoga waar we veel te weinig mee doen. Als we deze kennis en wijsheid meer zouden implementeren, dan zou dit resulteren in minder darmklachten.
Hoi vrienden, vandaag vind ik het leuk om eens een opmerking te maken van over de wijze van hoe we stoelgang maken, omdat dit nogal ongunstig is voor het lichaam. Onze westerse toiletten zijn zeer onvriendelijk voor de darmen. Echt een interessant onderwerp op deze dag, en zeker voor mensen die last hebben van allerlei darmaandoeningen. Nochtans, als je even doorleest ga je de logica begrijpen en zien dat onze slechte manier van stoelgang maken een belangrijke factor is voor het ontstaan van allerlei ongemakken die men met de darmen kan ervaren en die niet leuk zijn.
Een westers toilet is niet goed ontworpen en bemoeilijkt het kwijtraken van de ontlasting. Als we gaan zitten op een Westers toilet ontstaat er een gespannen houding waarbij de endeldarm nooit volledig geleegd wordt. Als je de mens anatomisch bekijkt en bestudeert, dan zie je trouwens dat de mens gebouwd is om zijn ontlasting in een hurkende positie kwijt te raken, precies wat je ziet bij inheemse bevolkingsgroepen.
Om volledig geleegd te worden tijdens ontlasting moet de darm in feite samengedrukt worden door de dijen. Bovendien is het belangrijk dat de sluitspier zich kan ontspannen. De kringspier in de dunne darm moet eveneens gesloten zijn. Bij een zittende positie op een westers toilet is dit bijna onmogelijk omdat aan bovenstaande voorwaarden niet is voldaan.
Even op een andere manier uitleggen, Als men op een westers toilet zit, gaat men de sluitspier van de endeldarm forceren als gevolg van deze onnatuurlijke positie en dat drukt hem dicht. Dit leidt tot ophoping van de ontlasting waarbij de ontwikkeling van aambeien, blindedarmontsteking, obstipatie, diverticulaire aandoeningen, poliepen, colitis ulcerosa, het prikkelbare darmsyndroom en uiteindelijk darmkanker wordt gestimuleerd. Vanuit de ayurvedische visie wordt daardoor de bewegingskracht VATA geblokkeerd waardoor de typische vata klachten ontstaan. Als de dikke darm vrij is van verstopping kan Vata al zijn belangrijke taken en activiteiten in de rest van het lichaam goed volbrengen zodat pitta en kapha niet verstoord wordt. Alle ziekten die men kent hebben hun oorsprong in problemen met de spijsvertering door verstoring van de energetische bio energieën.
Maar als je in een hurkende positie stoelgang maakt, kan de sluitspier zich ontspannen. Dat zorgt ervoor dat er een rechte positie ontstaat van de endeldarm. De kringspier van de dunne darm kan zich in deze situatie goed sluiten. Dit is weer eens kennis over goede gezondheid vanuit de yoga en ayurveda dat bij ons niet bekend is. In een zittende hurkhouding je behoefte doen veroorzaakt dat de endeldarm niet volledig kan geleegd worden.
Observeer eens kinderen in elke cultuur, ze kiezen als vanzelfsprekend voor een hurkende positie als ze stoelgang maken, ook onze kinderen doen dat als ze daar de kans toe krijgen. Door echt te leren waarnemen zonder vertroebeling van vooroordelen kan men veel zaken ontdekken om je gezondheid een boost te geven, en het is echt niet moeilijk.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze kinderen, als ze niet gedwongen worden om op een westers toilet te gaan zitten, zelden darmklachten ontwikkelen. Tenzij ze een slecht voedingspatroon en een manier van leven hebben dat niet in balans is.
Wat kun je doen? Je kunt een voetbank voor je toilet plaatsen zodat je toch enigszins een hurkende positie hebt als je stoelgang maakt.
Daniël The Healthman
Vertrouw op je lichaam en genees jezelf
Je bent veel meer dan je denkt
Reacties