Wat is oilpulling

Zoek jij naar natuurlijk manier om je lichaam te helpen ontgiften? Dan onthul ik in dit artikel een eenvoudige maar effectieve manier.

Oil pulling is een oude remedie afkomstig van de ayurveda. Het heeft een positief effect op de mondgezondheid en op de algemene gezondheid. Het gaat om het gebruik van zuivere oliën zoals sesamolie, kokosolie of olijfolie die overgroei schadelijke bacteriën, schimmels en andere organismen samen met toxines en afvalstoffen onttrekken aan de mond, de tanden, het tandvlees, de tong en zelfs uit de keel. Oil pulling wordt gebruikt als een stap om je lichaam mee te helpen met te ontgiften. Het stimuleert de algemene gezondheid en evenwichtige flora van de gehele mond.

Lipiden uit deze oliën hebben de eigenschap om de vettige flexibele membramen van eencelligen zoals bacteriën aan te trekken en op te lossen. Het gaat vooral om schadelijke bacteriën zoals bijvoorbeeld de Streptococcus mutans die met een overgroei voorkomt op zowel de tanden als in de tandplaque. Je kunt ook kokosolie gebruiken. Oilpulling verminderd ook de groei van schimmels en draagt bij om de cellulaire vernieuwing van het tandvlees te stimuleren en gezonder te maken. Dat geeft al minder stress aan je gehele gezondheidssysteem van je lichaam. Dit komt omdat via de mond en het gebit vele soorten problemen in het lichaam kunnen ontstaan. Een grote bron van vergiftiging ontstaat door resten van voedsel dat een chemisch proces ondergaat dat gisten en rotten wordt genoemd, waaruit ook tandplak ontstaat. Eveneens de verzuring door het gebruik van koemelk en zuivel ofwel overconsumptie van dierlijke eiwitten. Elke bron van vergiftiging geeft verzuring met als gevolg dat lichaamscellen worden beschadigd. Precies dit gegeven nodigt bacteriën en exosomen uit, ze zitten in de meeste gevallen reeds latent in het lichaam en worden door het lichaam geactiveerd als er weefsel- of cel beschadiging ontstaat. Met oilpulling worden veel giftige toxines en verzuring onttrokken uit het lichaam en vooral uit de mond. Het lichaam hoeft vervolgens in dat gebied geen bacteriën en exosomen te activeren om door gifstoffen en verzuring beschadigde cellen op te ruimen.

Oilpulling heeft eveneens een positieve werking op de lymfedrainage. Naast schadelijke organismen zuigt de olie eveneens alle giftige toxines en andere schadelijke stoffen rondom de tanden en het tandvlees op.  Dat lost op in de vetachtige substantie en wordt vastgehouden. Daarom is het belangrijk dat  je de olie na oilpulling uitspuugt en je mond nog even goed spoelt, en zeker niet gaat doorslikken.

Als je kiest om kokosolie te gebruiken voor oilpulling, let erop dat je het niet uitspuwt in de afvalbak of de wc. Kokosolie stolt onder de 25°C en kan dan verstoppingen veroorzaken in de afvoerbuizen. Denk daaraan.

Grote voordelen van Oilpulling

  • Preventie van ziekten van het tandvlees en de mond, zoals cariës en tandvleesontsteking
  • Preventie van slechte adem
  • Preventie van droogheid van de lippen, mond en keel
  • Wittere tanden
  • Roze Rode tong en roze tandvlees
  • Ontstekingsremmende werking
  • Een algemene versterking van de tanden en het tandvlees
  • Algemeen positief effect op het gezondheidssysteem
  • Oilpulling kun je elke dag toepassen bij voorkeur na het opstaan op nuchtere maag voor het ontbijt.

Richtlijnen om oilpulling toe te passen

Terwijl je met oil pulling bezig bent kun je andere dingen doen om te tijd effectief te besteden, zoals aankleden, ontbijt klaarmaken, douchen, scheren, gezichtsverzorging etc. Over het algemeen is het genoeg om twee koffielepels olie te gebruiken. Voel zelf aan welke hoeveelheid het prettigst aanvoelt in je mond. Het is beter om net voor de oilpulling je mond te spoelen met water om goed speeksel te kunnen vormen. Spoel na de oilpulling je mond ook goed met lauwwarm water. Je kunt daarna en glas lauwwarm water drinken met een beetje citroensap in.

Laat de olie goed door de mond bewegen gedurende een vijftal minuutjes, opbouwend na verloop van tijd tot tien minuutjes om daarna alles uit te spuwen. De olie langzaam tussen je tanden zuigen en duwen. Je kunt ook enkele kauwbewegingen doen. Let erop dat je niets doorslikt tijdens het oilpullen want het zit vol met toxines en schadelijke micro organismen. Gorgelen met olie raad ik zeker niet aan.

Na enkele minuutjes reeds verandert de olie in een witte schuimige vloeistof, vermengd met speeksel en afvalstoffen. De lipiden in de olie beginnen de giftige stoffen uit het speeksel en het tandvlees te onttrekken. Aangezien de olie in de gehele mond wordt doorgespoeld, worden toxines en schadelijke organismen geabsorbeerd van de tanden, het gehemelte, de tong en het tandvlees. Eens de olie dik en viskeus is kan het worden uitgespuugd. Kinderen vanaf vijf jaar kunnen ook beginnen met oilpulling. Een theelepel olie is voldoende voor ongeveer twee tot vijf minuutjes. Je kunt eventueel een druppeltje pepermuntolie aan toevoegen voor een betere smaak. In het begin kan het zijn dat je een beetje misselijk gaat voelen, maar dit verdwijnt na een paar dagen.

Oilpulling zal geleidelijkaan je hele lichaam ontgiften waardoor je de eerste weken een reinigingsreactie van het lichaam kunt ondervinden. Misselijkheid, niet lekker voelen, gebrek aan energie, zere keel of het gevoel hebben dat je verkouden zal worden. Het is een signaal dat je lichaam is begonnen met zich te ontdoen van toxines en afvalstoffen die misschien al jarenlang een belasting vormen voor je lichaam. Dit is de zogenaamde beginverergering dat meestal ontstaat als je lichaam de kans krijgt zich te ontgiften. Je kunt soms verergering hebben in de gewrichtsklachten, reuma, hoofdpijn, soms huiduitslag, rusteloosheid, overgeven, en slijmvorming. Oilpulling heeft een sterk ontgiftend effect voor het systeem dat zich in het begin kan uiten met symptomen zoals ik net heb geschreven. Maar nadien, na uitrusten of uitzieken volop levensenergie en betere gezondheid.

Daniël The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je bent meer dan je denkt

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *