Zijn vruchtensappen gezond?

Zijn vruchtensappen gezond

Waarheid over ons voedsel. Hoe industriële bewerking een vernietigende impact heeft op een mooi en initieel gezond product zoals fruitsap. Vele sapjes lijken op het eerste gezicht gezond, maar enige nuancering is hier echt op zijn plaats. Er is namelijk een zeer groot verschil tussen zelf vers gemaakt fruitsap en geconcentreerd fruitsap. Als je een gezonde keuze wilt maken, is het beter dat geconcentreerd sap laat voor wat het is.

Het productieproces begint met de kweek van het fruit in zuiderse landen waar nog geteeld wordt met obligatoire pesticiden. Na de pluk gaat men het fruit persen en de vaste dikke deeltjes eruit zeven. Het sap wordt gekookt om het meeste water eruit te verwijderen tot er een dikke stroop overblijft. Maar daarmee verdwijnen zeer veel waardevolle vitaminen samen met de originele smaak, geur en kleur van de fruitsap. Het sap is zo geconcentreerd dat hij gemakkelijk te transporteren is naar de fabrieken in de lage landen.

In onze fabrieken wordt er water aan toegevoegd aan de stroop. Daardoor verandert de stroop in een lichtgele heldere zoete oplossing. Vervolgens maakt men gebruik van een zogenaamde cloud agent, dat de fruitsap een beetje troebel maakt. in sommige gevallen zoals bij sinaasappelsap wordt er pulp toegevoegd. Pulp van orange cells is uiteraard ook intensief behandeld. Voor de meeste andere sappen wordt bietenpulp gebruikt vanwege zijn homogene eigenschappen. Bietenpulp levert bovendien een mooie gele kleur op. wanneer men pulp van het originele fruit verwerkt, moet het sap aan houdbaarheid inboeten. Vervolgens worden er nog chemische smakenpallet aan toegevoegd samen met artificieel vitamine C dat uit een schimmelkweek gewonnen wordt.

Het resultaat is een chemische drank vol met geconcentreerde suikers dat eigenlijk niet veel meer met fruit te maken heeft. Ondanks dat het razend populair is bij jonge mensen. Besef dat vers geperst fruitsap slechts een paar dagen houdbaar is in de koelkast, terwijl de geconcentreerde versie maandenlang houdbaar is.

Het is vele malen gezonder om het fruit gewoon zo te eten; bij het maken van sap en smoothies, worden veel van de vezels verwijderd en het is heel slecht om het sap snel op te drinken. Dit geeft een overload aan fructose, wat zeer schadelijk is voor de lever en je gezondheid. Een pond druiven doe je wel een uur over om op te eten, uitgeperst klok je dit binnen 5 minuten naar binnen. En dit geldt voor alle fruitsoorten. Zelf kauwen is veel gezonder, en je eet ook minder suikers op die manier

Daniël The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je kunt veel meer dan je denkt

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *