Zorg voor lichaamsvriendelijke beweging

Zacht bewegen zonder dat je lichaam moet hijgen, is ideaal om overtollige stress te verminderen. Het brengt ook je hersenen tot rust. Dit komt omdat er in de endocriene klieren stofjes worden aangemaakt die het brein sterker en soepeler maken. Deze stofjes helpen om de herstelfunctie van het hele lichaam te activeren. Een goede conditie zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress. Zoek een sport die je leuk vindt en die je op je eigen tempo kunt beoefenen. Verwar sport zeker niet met competitie, want dat zal de stress weer doen toenemen. Loop of fiets i.p.v. de auto te pakken en neem eens de trap i.p.v. de lift.

Yoga, tai chi, dansen helpen jou om al je aandacht weer naar je lichaam te brengen, waarbij je kunt gronden. Spanningsenergie en stress kun je dan gemakkelijk loslaten. Stress verminderen doe je ook door voldoende te bewegen in de frisse buitenlucht. Wandelen is een lichaamsbeweging dat goed is voor alle constituties. Ga veel naar buiten in de zon, de zorgen lijken minder te worden. Bewegen in de buitenlucht heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Bovendien zorgt de zon voor de broodnodige vitamines die de stress verminderen. Probeer elke dag minimum 20 minuten te sporten, maar leg de lat ook niet te hoog. Het is belangrijk dat het steeds aangenaam voelt voor het lichaam.

Juiste lichaamsbeweging houdt in dat je nog gezellig kunt babbelen en geen zuurstoftekort hebt. Vooral vanuit het oogpunt van de ayurveda is het van vitaal belang dat de lichaamsbeweging meer energie oplevert dan dat het kost, iets dat in het Westerse denken vaak over het hoofd wordt gezien. De belangrijkste vereiste is dat bewegen plezierig blijft voor jezelf. Het licht versneld ademen drijft de stofwisseling gassen het lichaam uit. Als ze zich opstapelen in het lichaam kunnen deze gassen schadelijk worden en het lichaam verzuren. Bewegen in de buitenlucht verfrist letterlijk je geest! De zon, de wind, de aarde en het regenwater zijn allemaal elementen die je zuivere energie geven. Al eens met blote voeten op vochtig gras of zand gelopen? Het helpt jou om te aarden en dat geeft je nieuwe energie, hetgeen je bij stress zeker nodig hebt.

Grote voordelen van lichaamsvriendelijke beweging

Door lichaamsbeweging verkrijgen men lichtheid, veerkracht en stevigheid. De lever wordt gestimuleerd om zijn vele functies goed uit te oefenen. De spijsvertering wordt gestimuleerd, de reststoffen beter uitgescheiden en het vermogen wordt ontwikkeld om moeilijkheden het hoofd te bieden. De toename van de bloedstroom houdt het opbouwen van de plaque in de slagaderen tegen. De celfunctie verbeterd door de versnelde koolstofdioxide-, zuurstof- en voedingsnutriënten uitwisseling. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam sneller toxines en afvalstoffen kan afvoeren en helpt je levensenergie beter te laten doorstromen. Lichaamsvriendelijke beweging versterkt het zelfvertrouwen in je eigen lichaam. Beweging normaliseert ook de cortisolwaarden, insulinewaarden en stimuleert de productie van de gelukshormonen. Het stimuleert tevens de productie van de schildklierhormonen en groeihormonen. De beweging zorgt er tevens voor dat de hersenen beter worden voorzien van zuurstof. Een heel eenvoudige vorm van lichaamsbeweging is wandelen.

Je komt tot rust bij een lange wandeling, het is prettig om terug te schakelen van het gedreven tempo op de werkvloer dat zo vaak de overhand krijgt in je leven en leidt naar bijnieruitputting. Eén van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is hoeveel beter het je op iedere denkbare manier laat voelen. Met lichaamsbeweging wordt niet bedoeld om met inspanning, zweten of zwoegen het lichaam te dwingen in vorm te brengen. Wel als een krachtig instrument om evenwicht te bereiken tussen het fysieke lichaam en de geest, een nauwe diepere band te smeden met jezelf. Dit alle bedoeld om zo de lichaam- en geest coördinatie op een hoger plan te tillen, gewoonweg bewustzijnsverruiming.

Beweging levert meer energie op dat dat het kost

Lichaamsbeweging is bedoeld om het leven aangenamer en gelukkig te ondersteunen, het zal extra energie opleveren en mag op zichzelf geen werk zijn. het is belangrijk om in de beweging juist ontspanning te vinden. Het ideaal is de mate van inspanning niet op te drijven tot het punt waarop je hevig gaat transpireren en naar adem gaat snakken. De mate van inspanning is niet verder te brengen dan het punt te gaan waarop je lichtjes begint te zweten en door je mond begint te ademen. Dit zijn de juiste natuurlijke tekenen dat je de juiste limiet hebt bereikt. Het gezegde “zonder pijn geen resultaat” is een mythe. Lichaamsbeweging verminderd ook depressie, depressie is een veel voorkomend verschijnsel bij bijnieruitputting en kanker.

Wandelen in de natuur, yoga, tai-chi en qi gong, zwemmen, dansen en andere zachte sporten verhogen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Dit wordt sterk ondersteunt door ademhalingsoefeningen. Bovendien geeft het jou afleiding van de geest waarbij je makkelijker tot rust kunt komen.

Deze afleiding en gezonde vermoeidheid stimuleert de kwaliteit van de slaap. Duursport en competitie is uiterst nefast voor het lichaam en de bijnieren en zijn sterk uitputtend. Juiste lichaamsbeweging helpt je om emotioneel en mentaal in evenwicht te komen. Juiste beweging zal altijd plezierig zijn voor jezelf en je lichaam. Ideaal is een combinatie van lichte sport, wandelen en yoga (eveneens zwemmen en dansen). Het brengt je lichaam in de juiste spierspanning en dat verhoogt je lenigheid. Ondertussen verbetert jouw longcapaciteit. Werk zelf op een rustige manier in de lichaamsbeweging, jezelf niet forceren of je laten verleiden door competitie. Zoek steeds je eigen tempo, en laat je door niemand beïnvloeden om meer te presteren of te versnellen. Oefen ook in zelfdiscipline, het zal je snel belonen met meer energie in de bijnieren. Als je moe wordt, stop en rust even uit alvorens de lichaamsbeweging te hervatten.

Als je de dag nadien je slechter voelt wil dit zeggen dat je te hard hebt getraind en is het belangrijk dat je het iets kalmer aandoet. Oefeningen die goed uitgevoerd worden geven je een lichamelijk en geestelijk goed gevoel.

Daniël The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je bent veel meer dan je denkt

Warme groet

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *