Zout

30 zout

Door het gebruik van geraffineerd zout gaat het lichaam vocht op de verkeerde plaats vasthouden. Door het gebruik van geraffineerd zout kunnen vloeistoffen en mineralen niet meer vrijelijk rond stromen doorheen het lichaam. Hierdoor verzamelt vocht zich voornamelijk in de gewrichten, lymfevaten en de nieren. Tegelijkertijd heeft geraffineerd keukenzout een vochtafdrijvend effect op celniveau en dat leidt tot gewichtstoename, hoge bloeddruk, vorming van gal- en nierstenen samen met nog tal van andere typische welvaartsziekten. Om te voorkomen dat keukenzout vocht opneemt wordt het behandeld met dehydratie middelen en wordt dit zout bovendien gebleekt. Geraffineerd zout wordt behandeld met aluminiumsilicaat, en dat is een belangrijke veroorzaker van degeneratieve zenuwziekten en de ziekte van Alzheimer.

Geraffineerde zout ondermijnt de meeste fundamentele chemische en fysiologische lichaamsprocessen. Dit geraffineerd zout wordt juist gebruikt in alle bewerkte voedingswaren. Miljoenen mensen lijden aan vochtophoping door dit geraffineerd zout. Vochtophoping is een voorname oorzaak van obesitas en zwaarlijvigheid. Geraffineerd keukenzout is niet ionisch van vorm en kan het niet doordringen in voedsel. Met andere woorden, dit zout kan niet worden opgelost in het vocht uit fruit, groenten en peulvruchten. Als zout in droge vorm wordt gebruikt (keukenzout is in droge vorm), komt dit zout het lichaam binnen in een niet geïoniseerde vorm en veroorzaakt alleen maar dorst. Dat is een teken dat het lichaam juist vergiftigt wordt. Het veroorzaakt uiteindelijk nog meer schade omdat het niet goed kan worden opgenomen en gebruikt worden door het lichaam.

Geraffineerd keukenzout bevat maar twee elementen, namelijk natrium (Na)v en chloor (CI). (Natuurlijke zouten zijn rijk aan sporenelementen). Als lichaamscellen een tekort hebben aan sporenelementen, wat dikwijls veroorzaakt wordt door slechte voeding, zijn lichaamscellen niet meer in staat om hun ionen te controleren. Dit heeft ernstige consequenties voor het lichaam, binnen één minuut kunnen lichaamscellen barsten als de ionen balans is verstoord. Dat leidt eveneens naar hersenschade, weefselschade en problemen met het regeneratieproces van de cellen.

Natuurlijke zouten zoals zeezout en bergzout (rijk aan meer dan 80 essentiële mineralen) worden opgenomen door lichaamscellen doordat het zich mengt met water (ionische vorm). Het zorgt ervoor dat het water en andere vloeistoffen vrijelijk kan doorstromen door membramen, wanden van bloedvaten, de osmotisch waarden in evenwicht houden en kunnen glomeruli ofwel de filters van de nieren zich bewegen. Door het vrijelijk stromen van vocht in je lichaam, kunnen lichaamscellen veel meer voedingstoffen opnemen uit het verrijkte intercellulaire vocht van het bindweefsel. De nieren kunnen eveneens de natuurlijke zoutoplossing zonder problemen verwijderen en terug afgeven aan het bloed. Dat is van essentieel belang om de concentratie van vloeistoffen in het lichaam in evenwicht te houden. Geraffineerd keukenzout veroorzaakt hier veel problemen en houdt grote risico’s in voor het reguleren van evenwichtige concentraties vloeistoffen in het lichaam. Geraffineerd zout beschadigd de nierwerking.

Het lichaam heeft natuurlijk zout nodig om de vezels uit koolhydraathoudend voedsel met behulp van speeksel en maagzuur te kunnen verteren. In opgeloste en geïoniseerde vorm helpt zout dus bij het verteringsproces en houdt het maag- en darmkanaal proper. Ongeraffineerd zout stabiliseert in combinatie met water een regelmatige hartslag en reguleert de bloeddruk. Ongeraffineerd zout verwijdert schadelijk zuur uit de lichaamscellen. Er zijn nog voordelen van ongeraffineerd zout, zoals bijstaan bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en dit is natuurlijk een belangrijk gegeven voor mensen die lijden aan suikerziekte. Natuurlijke zouten zijn nodig om het darmstelsel te helpen bij het opnemen van mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen. Voor het opwekken van hydro elektrolytische energie heeft het lichaam ongeraffineerd zout nodig. Ten slotte hebben de longen ook wat ongeraffineerd zout nodig om plakkerig slijm op te lossen. Dit is belangrijk bij allergieën, astma, taaislijmziekte enzovoort.

Andere voordelen van ongeraffineerd zout of natuurlijke zouten zijn het verlichten van verstopte sinussen (je kunt een oplossing inhaleren om sinussen vrij te maken) en verzacht ontstekingen van de slijmvliezen. Voldoende natuurlijke zouten voorkomt dat tijdens de nacht speeksel uit je mond loopt. Ongeraffineerd zout is een belangrijk onderdeel voor de opbouw van de botten. 27 % van al het zout in je lichaam bevindt zich in de botten. Tekort aan natuurlijk zout is mede verantwoordelijk voor osteoporose. Natuurlijk zout helpt bij het voorkomen van jicht en artritis, en voorkomt spataderen op de benen en dijen. Daarnaast is ongeraffineerd zout een regulator van de slaap, een sterke anti-histamine en voorkomt spierkrampen en hoofdpijn. Het voorziet het lichaam van de nodige essentiële sporenelementen. Denk eraan, geraffineerd keukenzout bevat slecht TWEE elementen.

NOOT

Zout zorgt voor twee elementen – natrium en chloride – die beide essentieel zijn voor het leven. Je lichaam kan deze elementen niet alleen maken, dus je moet ze uit je dieet halen. Echter niet alle zouten worden gelijk gecreëerd.

Natuurlijk onverwerkt zout, zoals zeezout en Himalaya-zout, bevat ongeveer 84 procent natriumchloride (iets minder dan 37 procent daarvan is puur natrium1, 2). De resterende 16 procent zijn van nature trace mineralen, waaronder silicium, fosfor en vanadium

Verwerkt (tafel) zout bevat 97.5 procent natriumchloride (iets meer dan 39 procent daarvan is sodium3, 4). De rest is door de mens gemaakte chemicaliën, zoals vochtabsorberende middelen en stroommiddelen, zoals ferrocyanide en aluminosilicaat.

Naast de basisverschillen in voedingsgehalte verandert de verwerking – waarbij het zout boven de 1,200 graden Fahrenheit wordt gedroogd – ook radicaal en nadelig de chemische structuur van het zout

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *