Door het gebruik van geraffineerd zout houdt het lichaam vocht op de verkeerde plaats vast. Vloeistoffen en mineralen kunnen niet meer vrijelijk door het lichaam stromen, wat resulteert in vochtophoping, voornamelijk in de gewrichten, lymfevaten en de nieren.

Geraffineerd zout verergert het effect van jicht en heeft tegelijkertijd een vochtafdrijvend effect op weefselniveau, wat leidt tot gewichtstoename, hoge bloeddruk, de vorming van gal- en nierstenen, samen met tal van andere typische welvaartsziekten.

Om te voorkomen dat keukenzout vocht opneemt, wordt het behandeld met dehydratiemiddelen en gebleekt. Dit geraffineerde zout wordt behandeld met aluminiumsilicaat, wat samen met bepaalde hersenconstellaties een belangrijke cofactor vormt voor degeneratieve zenuwziekten en de ziekte van Alzheimer.

Geraffineerd zout ondermijnt de meeste fundamentele chemische en fysiologische lichaamsprocessen en wordt juist gebruikt in alle bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen lijden aan vochtophoping als gevolg van dit geraffineerde zout, terwijl de lichaamsweefsels niet voldoende vocht kunnen opnemen.

Vochtophoping is een belangrijke verergerende factor bij obesitas en zwaarlijvigheid. Geraffineerd keukenzout heeft een niet-ionische vorm en kan niet doordringen in voedsel. Met andere woorden, dit zout lost niet op in het vocht van fruit en groenten.

Als zout in droge vorm wordt gebruikt, zoals keukenzout, komt het het lichaam binnen in een niet-geïoniseerde vorm en veroorzaakt het alleen maar dorst. Dit is een teken dat het lichaam vergiftigd wordt, en het kan uiteindelijk nog meer schade veroorzaken omdat het niet goed kan worden opgenomen en gebruikt door het lichaam.

Keukenzout bevat twee elementen

Keukenzout bevat slechts twee elementen, namelijk natrium (Na) en chloor (Cl), terwijl natuurlijke zouten rijk zijn aan sporenelementen. Als lichaamsweefsels een tekort hebben aan sporenelementen, vaak als gevolg van slechte voeding, zijn ze niet meer in staat om hun ionen te controleren. 

 

Dit kan ernstige consequenties hebben voor het lichaam, aangezien lichaamscellen binnen één minuut kunnen barsten als de ionenbalans verstoord is, wat leidt tot hersen- en weefselschade en problemen met het regeneratieproces van cellen.

Natuurlijke zouten zijn gezond

Natuurlijke zouten zoals zeezout en bergzout, die rijk zijn aan meer dan 80 essentiële mineralen, worden opgenomen door lichaamscellen doordat ze zich mengen met water (in ionische vorm). Dit zorgt ervoor dat water en andere vloeistoffen vrijelijk door membranen, bloedvatwanden en de nierfilters kunnen stromen. Hierdoor kunnen de nieren de natuurlijke zoutoplossing gemakkelijk verwijderen en terug afgeven aan het bloed, wat essentieel is om de zoutconcentratie in vloeistoffen in het lichaam in evenwicht te houden.

De osmotische waarden worden ook beter in evenwicht gehouden, en glomeruli ofwel de filters van de nieren kunnen vrijelijk  bewegen. Door het vrijelijk stromen van vocht in je lichaam, kan het lichaamsweefsel meer voedingstoffen opnemen uit het verrijkte intercellulaire vocht van het bindweefsel. 

Geraffineerd keukenzout veroorzaakt daarentegen veel problemen en brengt grote risico’s met zich mee voor het reguleren van evenwichtige vloeistofconcentraties in het lichaam, en beschadigt ook de werking van de nieren.

Het lichaam heeft natuurlijk zout nodig om de vezels uit koolhydraathoudend voedsel te kunnen verteren, met behulp van speeksel en maagzuur. In opgeloste en geïoniseerde vorm helpt zout dus bij het verteringsproces en houdt het maag- en darmkanaal schoon. Ongeraffineerd zout stabiliseert ook een regelmatige hartslag en reguleert de bloeddruk, en verwijdert schadelijk zuur uit de lichaamscellen.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen van ongeraffineerd zout, zoals het bijdragen aan de regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat vooral belangrijk is voor mensen die lijden aan diabetes. Natuurlijke zouten zijn ook nodig om het darmstelsel te helpen bij het opnemen van mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen, en voor het opwekken van hydro-elektrolytische energie.

Andere voordelen van ongeraffineerd zout of natuurlijke zouten zijn onder meer het verlichten van verstopte sinussen (je kunt een oplossing inhaleren om sinussen vrij te maken) en het verzachten van ontstekingen van de slijmvliezen. Voldoende natuurlijke zouten helpen ook voorkomen dat er ’s nachts speeksel uit je mond loopt, en zijn een belangrijk onderdeel voor de opbouw van de botten, aangezien 27% van al het zout in je lichaam zich in de botten bevindt.

Een tekort aan natuurlijk zout is mede verantwoordelijk voor osteoporose, en natuurlijk zout helpt ook bij het voorkomen van jicht, artritis en spataderen op de benen en dijen. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten die aan de basis liggen van deze aandoeningen. Daarnaast is ongeraffineerd zout een regulator van de slaap, een sterke anti-histamine en voorkomt het spierkrampen en hoofdpijn. Het voorziet het lichaam ook van de nodige essentiële sporenelementen.

Het is belangrijk op te merken dat geraffineerd keukenzout slechts twee elementen bevat, terwijl natuurlijk zout veel meer voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen biedt.

Onthoud: 

Zout levert twee essentiële elementen – natrium en chloride – die beide van vitaal belang zijn voor het leven. Omdat je lichaam deze elementen niet zelf kan produceren, moeten ze via je dieet worden verkregen. Niet alle zouten zijn echter gelijk. Natuurlijk onbewerkt zout, zoals zeezout en Himalayazout, bevat ongeveer 84 procent natriumchloride (waarvan iets minder dan 37 procent puur natrium is). De overige 16 procent bestaat uit natuurlijke sporenelementen, zoals silicium, fosfor en vanadium.

Aan de andere kant bevat verwerkt tafelzout 97,5 procent natriumchloride (waarvan iets meer dan 39 procent natrium is). De rest bestaat uit door de mens gemaakte chemicaliën, zoals vochtabsorberende middelen en stoffen zoals ferrocyanide en aluminosilicaat.

Naast de basisverschillen in voedingsinhoud verandert de verwerking van zout (waarbij het boven de 1.200 graden Fahrenheit wordt gedroogd) ook drastisch en nadelig de chemische structuur van het zout.

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024