Vitiligo

Vitiligo of de witvlekziekte -pigmentstoornis

Vitiligo kenmerkt zich door weefselafbouw in de onderste opperhuidlaag door het verdwijnen van de melanocyten. Deze onderste opperhuidlaag of de kiemlaag behoort tot de epidermis. In sommige gevallen kunnen haren wit worden, men noemt dit poliosis. De epidermis bevat het bruine kleurpigment melanine. Witte vlekken ontstaan omdat de melanine door depigmentatie verdwijnt. Albinisme is gekenmerkt door een witte huid en wit haar. Onder de opperhuid ligt de lederhuid ofwel dermis of corium. Epidermis bedekt het corium. Het corium bevat de meeste melanocyten en deze zijn van buitenaf niet echt zichtbaar.

Vanuit de kiemlaag migreren keratinocyten door de stekellaag en de korrellaag naar de hoornlaag. Zodra ze het oppervlak van de huid bereiken worden ze geleidelijk losgelaten en vervangen door nieuwe cellen die van onderen uit omhoog worden geduwd. Keratine is ook het belangrijkste bestanddeel van de haren en de nagels. De opperhuid bestaat uit gekeratiniseerd plaveiselepitheel, komt voort uit het ectoderm en wordt daarom aangestuurd vanuit de hersenschors. Vitiligo ontwikkelt zich wanneer de ulceratie de basale huidlaag bereikt, die bestaat uit melanine-producerende cellen. Vergelijkbaar met Tinea versicolor waarbij het corium betrokken is. Het corium behoort tot oud-mesoderm en heeft een andere conflict nuance waarop ik hier niet dieper inga. 

Het biologisch conflict bij vitiligo

Het biologisch conflict dat verband houdt met vitiligo is een intens of bruut scheidingsconflict. Dit wordt ervaren als verlies van fysiek contact. Het scheidingsconflict wordt ervaren als zeer pijnlijk, moeilijk, overweldigend, wreed of onrechtvaardig. De vlekken verschijnen op plaatsen die bij de brutale scheiding horen. Haar dat groeit op deze gebieden die zijn aangedaan door vitiligo zal wit worden. Vitiligo kan ook ontstaan door fysieke mishandeling. 

Albinisme bij baby’s is een gegeneraliseerd, ernstig scheidingsconflict dat het ongeboren kind lijdt. Voor het ongeboren kind is de moeder de belangrijkste hechtingsfiguur. Indien de moeder niet blij is met haar zwangerschap… ontstaan conflicten in de foetus. Een foetus heeft bewustzijn en kan aan ernstige conflicten lijden. Door het volledige verlies van de melanine producerende laag – gepigmenteerde huidlaag –  is herstel door repigmentatie niet meer mogelijk, zelfs als het conflict opgelost is.

Vitiligo kan emotioneel zeer belastend zijn, vooral als de plekken zichtbaar zijn, zoals in het gelaat of op de handen. Dit veroorzaakt vervolg conflicten. Bij een gepigmenteerde huid is het door het contrast zeer zichtbaar. In tropische landen, zoals India en het continent Afrika, waar deze aandoening vaak voorkomt, vormt vitiligo een groter sociaal probleem, door vooroordelen, onwetendheid, taboes en gebrek aan begrip.

Conflictactieve fase

Tijdens de conflictactieve fase ulcereert de kiemlaag van de opperhuid – ulcera of weefselafname – die met de scheiding wordt geassocieerd. Deze ulceraties zijn microscopisch klein en beginnen ongemerkt. Door aanhoudende conflictactiviteit ontstaan geleidelijkaan de witte vlekken omdat de melanine verdwijnt. De sensitiviteit wordt verhoogt door de verwijdering van de onderste opperhuidlaag. Hierin is de biologische zingeving van de aandoening te verklaren: degene die gemist wordt, kan bij deze brutale wrede scheiding beter aangevoeld worden. De handigheid is van toepassing om het conflict beter te traceren. (moeder/kind- of partnerzijde)

Enkele voorbeelden uit het archief van Dr. Hamer

Een dame heeft verspreid over haar lichaam witte vlekken. Door de zon te vermijden kan de dame de vlekken redelijk goed verbergen. Ze heeft te weinig melanine. De conflictgeschiedenis: de dame is gehuwd met een alcoholverslaafde man. Ondanks talloze pogingen om los te komen van zijn verslaving, lukt het de man niet. Na lang afwachten beslist de patiënte om te scheiden van haar man. Dit ervaarde zij als overweldigend en onrechtvaardig, met een gevoel van onmacht omdat zij deze stap moet zetten. In het belang van haarzelf en haar kinderen. 

Een gehuwde vrouw komt vanwege drie witte vlekken aan beide arm- en been- binnenzijden bij een therapeut. Als de therapeut vraagt naar een scheiding van haar echtgenoot, ontkent ze resoluut. Wanneer de therapeut blijft navragen of ze toch een onrechtvaardige scheiding heeft ervaren, vertelt de patiënte het volgende: een jaar geleden werd zij verliefd op een man uit een andere stad. De relatie is gestopt omdat de man niet de moeite deed om haar te bezoeken, zij moest altijd naar hem toekomen. Dit is een intens onrechtvaardig ervaren scheidingsconflict. Omdat beiden ondanks deze scheiding nog steeds sms-en, blijft het scheidingsconflict voortdurend actief en worden de vlekken groter.

De helingsfase

Tijdens het eerste deel van de helingsfase wordt het aangedane deel roze en soms rood. Gevolgd door een zeer langzaam repigmentatieproces in het derde deel van de genezingsfase die begint bij de randen van de witte vlekken. Herhalende conflictrecidieven tijdens deze fase leiden echter tot hyperpigmentatie. Dit presenteert zich als bruine vlekken, bekend  als café-au-lait-vlekken. 

In de conventionele geneeskunde worden zes of meer cafe-au-lait-vlekken gediagnosticeerd als de Ziekte van Von Recklinghausen. Volgens het onderzoek van Dr. Hamer heeft “Von Recklinghausen” betrekking op de biologische myelineschede en is het gekoppeld aan een aanrakingsconflict.

Conclusie

Vitiligo is geen auto-immuunziekte zoals het voorgesteld wordt. Het lichaam verwijdert melanine producerende cellen om de sensitiviteit te verhogen. Het gemis, veroorzaakt door de scheiding te kunnen verzachten. Het komt dikwijls bij meerdere mensen voor in de familie. Echter, dit wordt niet veroorzaakt door erfelijkheidsfactoren, wel door familiepatronen die doorgegeven worden, waarin intense brutale scheidingsconflicten in voorkomen. Emotionele stress wordt binnen familieleden overgenomen.

Met dank aan Arjen Lievers en Björn Eybl

Related Articles