Artrose, het kraakbeen dat weggaat en Artritis dat de genezingsfase is van artrose

Artrose nader uitgelegd

De botten geven structuur en stevigheid aan het lichaam. Het dragende deel van de botten is het buitenste deel dat eveneens het beenmerg omvat. Het buitenoppervlak van de botten wordt door het botvlies (periost) bekleed. Het botvlies geeft als een spalk ondersteuning aan het bot. In het botvlies zitten zeer veel zenuwen. De botten monden uit in gewrichten die bij elkaar gehouden worden door pezen en ligamenten.

De botten in het gewricht worden afgedekt met kraakbeen. Het stevige kraakbeen vermindert de wrijving tijdens de beweging van de gewrichten. Het kraakbeen wordt ook afgedekt door het perichondrium (het equivalent van het botvlies). Zowel de botten, kraakbeen, ligamenten en pezen behoren tot het nieuw mesodermale kiemblad en worden vanuit het hersenmerg aangestuurd. De voornaamste conflictinhoud is een eigenwaarde inbreukconflict (EWI).

Het skelet van het embryo bestaat voornamelijk uit kraakbeen, dat geleidelijk wordt vervangen door bot. Dit proces, ossificatie genoemd, wordt pas na de geboorte voltooid. Sommige delen van het lichaam blijven echter kraakbeen, bijvoorbeeld het puntje van de neus en het uitwendige oor.

Elk deel van het motorisch bewegingsapparaat heeft een eigen nuance. In het lichaam stemt het bewegingsapparaat met zelfvertrouwen. Zware EWI-inbreuken op je eigenwaarde slaan neer op de hardste delen van het bot. Osteoporose en botkanker (diagnoseschokken) zijn het gevolg hiervan. Matige EWI-inbreuken slaan neer in het kraakbeen en de gewrichtsbanden.

Lichtere EWI-inbreuken zullen zich meer manifesteren in de lymfe, bindweefsel, spieren en bloedvaten. Eveneens voor de ziel is het zelfvertrouwen de tegenpool van angst en dus een structuurvormend en dragende element. Artrose is in principe afbouw van het kraakbeen en daar merk je er niets van totdat het hele kraakbeen en vooral in de gewrichten helemaal is afgesleten.

Als het kraakbeen weg is, krijg je bot op bot in de gewrichten. Het perichondrium dat het kraakbeen bedekt komt op het bot en dat veroorzaakt enorme pijnen. Tijdens de conflictactieve fase kan artrose dus enorm pijnlijk zijn. In de genezingsfase wordt dit artritis of reumatoïde artritis.

Dr. Hamer meldt dat nieuw mesoderm een uitzondering is en niet altijd voorafgegaan wordt door een dramatische en geïsoleerde conflictschok dat typisch is bij kanker op oud mesoderm en endoderm. De biologische zinvolle speciaalprogramma’s kunnen ook opgestart worden door niet-dramatische, sluipende of knagende ervaringen.

Artrose kan door lokale of gegeneraliseerde EWI’s veroorzaakt worden. Echter niet alle klachten van het bewegingsapparaat hebben een EWI als oorzaak. Overmatige belasting (te zware fysieke arbeid of training) of net te weinig lichaamsbeweging (hele dag computer en ‘s avonds televisie) zijn ronduit schadelijk voor het bewegingsapparaat.

Het lichaam is ook niet gemaakt om urenlang te zitten of om jarenlang op de knieën te zitten. Dit verstoort de stofwisseling van het gewricht met potentieel een verhoogd risico voor letsels. De daaruitvloeiende pijn kan vervolgconflicten veroorzaken die ook op het bot neerslaan: gevaar voor vicieuze cirkels.

Uiteindelijk verliest het bot zijn kraakbeen. Terwijl het kraakbeen slijt, zal het bot beginnen te verdichten op deze plek. Er kunnen hierbij punten worden gevormd langs de randen van de gewrichten (dat zijn osteofyten). Daarmee wordt het bot eveneens aangetast.

De pijn bij artrose is om jou stil te houden en verdere botschade te voorkomen. Samenhangend vermindert de vloeistof in de gewrichten. Het bot zelf kan geen klachten geven, de klachten komen van ligamenten, pezen, perichondrium en spieren die op de afbouw van het kraakbeen reageren.

Elk deel van het skelet heeft zijn conflictinhoud (Arjen Lievers)

 • Schedel en wervelkolom: een intellectueel moreel eigenwaarde-inbreuk conflict. Het conflict kan worden veroorzaakt door gefaald te hebben op het gebied van een intellectuele opdracht bv. op school of op het werk, door een vergissing te begaan of door neerbuigende of kleinerende opmerkingen van leraren, coaches, werkgevers, collega’s, een ouder of een partner, waardoor een persoon zich traag van begrip voelt of dom. Men ervaart ongerechtigheid, onvrede, onvrijheid, oneerlijkheid, ondankbaarheid, onfatsoenlijkheid, intolerantie en ontrouw. Mensen met een beroep dat veeleisend is op intellectueel gebied zoals geleerden, academici, schrijvers en anderen, van wie de eigenwaarde gebaseerd is op hun intellectuele prestaties, of mensen die academisch gezien overambitieus zijn, zijn gevoeliger om het conflict te ervaren. Je kan ook jezelf de put in praten: ‘Ik ben een idioot!’ of ‘Ik ben niet slim genoeg!’, kan leiden tot een zelf aangepraat eigenwaardeverlies. De angst om te falen kan het conflict al activeren, of iets dat onverwacht als onrechtvaardig wordt ervaren: ‘Dit is niet eerlijk’, is ook van invloed op de schedel en de wervelkolom.
 • Gezichtsbeenderen: een eigenwaarde-inbreuk conflict i.v.m. iemands uiterlijk of reputatie.
 • Oogkas: een eigenwaarde-inbreuk conflict gerelateerd aan de ogen, bv. na een operatie: ‘Je lijkt wel een monster!’
 • Kaak: het niet van je af kunnen bijten, letterlijk of figuurlijk, of het niet kunnen toebijten.
 • Gehoorbeentjes en slaapbeen: een eigenwaarde-inbreuk conflict geassocieerd met de oren of gehoorverlies.
 • Schouders, bovenarm en sleutelbeen: een eigenwaarde-inbreuk conflict met betrekking tot een relatie, zoals gefaald hebben als partner, ouder, zoon, dochter, collega, vriend of teamgenoot, dat vaak in verband wordt gebracht met schuld en zichzelf de schuld geven. Ook het niet kunnen of niet mogen vasthouden, omarmen of knuffelen. Een slechte prestatie, bv. op sportief gebied zoals in de sporten volleybal, handbal, golf of hockey, is ook van invloed op de schouder, omdat de actie vaak daarmee moet gebeuren. Of het zich gewoon schuldig voelen.
 • Ellebogen: een eigenwaarde-inbreuk conflict waarbij de elleboog betrokken is, bv. in de sporten tennis of squash. Ellebogen zijn het equivalent van de knieën: een conflict van een niet bevredigde ambitie zoals het bespelen van een muziekinstrument bv. viool of cello of werkgerelateerde activiteiten. Ook het niet in staat zijn om een persoon of een huisdier te omarmen of vast te houden. Bewegingen geassocieerd met de elleboog: het niet kunnen slaan of van zich afweren.
 • Pols, handen en vingers: handigheidsconflicten veroorzaakt door het falen bij een handmatige taak of door een slechte uitvoering met de handen. Het gevoel van zich onhandig te voelen. Mensen van wie het zelfvertrouwen voornamelijk afhangt van hun prestaties met de handen, taken die met de handen uitgevoerd worden en mislukken, wat vaak voorkomt bij perfectionisten. Mensen van wie het beroep een fijne motoriek vereist zoals chirurgen, mondhygiënisten of juweliers, en vingervlugheid zoals typen, handwerken, een muziekinstrument bespelen bv. de gitaar of de piano, zullen eerder lijden aan dit type eigenwaarde-inbreuk conflict. Ook het gevoel van iemand slecht behandeld te hebben of een zaak verkeerd te hebben aangepakt.
 • Ribben en borstbeen: een eigenwaarde-inbreuk conflict veroorzaakt door bv. de diagnose borstkanker, een borstamputatie of een hartaandoening.
 • Thoracale en lumbale wervelkolom: een centraal eigenwaarde-inbreuk conflict, dat het wezen van de persoon onderuithaalt door bv. een vernederende of mensonterende behandeling. Het gevoel van onder het leven gebukt te gaan of zich vernederd of klein te voelen. De lage rug wordt ook geassocieerd met een gevoel van niet-ondersteund te worden, niet geback-upt te zijn door een familielid, partner, vriend, leraar, collega of werkgever. Lasten dragen die niet van jou zijn. Het gevoel hebben van de druk niet meer aan te kunnen. Een kankerdiagnose gerelateerd aan het gebied van de thorax zoals longkanker of de lumbale wervelkolom zoals prostaatkanker, nierkanker, darmkanker of constante pijn zoals buikpijn of menstruatiepijn hebben invloed op de dichtstbijzijnde wervels. Een lokale eigenwaarde-inbreuk als gevolg van diagnoseschokken.
 • Bekken en schaambeen: seksuele eigenwaarde-inbreuk conflicten. Seksueel misbruik, erectiestoornissen, het niet presteren zoals verwacht, erachter komen dat de partner een affaire heeft, seksuele afwijzing, zich onder de gordel gedevalueerd voelen, niet zwanger raken, miskramen, een hysterectomie of een verwijdering van de baarmoeder, de diagnose van prostaatkanker, een prostaatoperatie of urine-incontinentie zouden het conflict kunnen uitlokken.
 • Staartbeen en heiligbeen: een eigenwaarde-inbreuk geassocieerd met de billen. Seks van achteren die als vernederend wordt ervaren, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, lokale symptomen zoals aambeien, chronische diarree, vaginale droogheid.
 • Het zitbeen: het onvermogen om iets te bezitten, want figuurlijk ‘zitten’ wij op iets dat ons toebehoort, om het te beschermen, het niet in staat te zijn om iets ‘uit te zitten’, niet in staat zijn of niet toegestaan worden om op zijn plaats te zitten zoals een bureau, auto, fiets, motorfiets of paard. Het conflict kan ook betrekking hebben op een persoon die we willen ‘bezitten’ of ‘grijpen’.
 • Heup en dijbeenhals: een situatie niet kunnen verdragen vanwege onverwachte of voortdurende hoge eisen: ‘Dit is te veel om te dragen!’, ‘Ik kan het niet aan!’, ‘Ik kom hier niet doorheen!’. Het dijbeen is gekoppeld aan een fysiek prestatieconflict. Iets niet kunnen doorstaan of doorzetten.
 • Knieën en onderbenen: fysieke prestatieconflicten, een conflict van onvervulde ambitie of erkenning, bv. moeite hebben met lopen of traplopen, iets of iemand niet kunnen bijbenen, een slechte prestatie in de sport leveren zoals een wedstrijd verloren hebben, op de reservebank gezet worden, vernederende opmerkingen van een instructeur of coach, niet voldoen aan onze normen of de verwachtingen van een coach, ouder of echtgenoot, zich minder mobiel voelen tijdens de zwangerschap of vanwege het hebben van overgewicht.
 • Voeten, enkels, hakken en tenen: het niet kunnen lopen, rennen, springen, dansen of balanceren of het niet in staat zijn om iemand weg te schoppen ter verdediging. Iemand of een situatie niet kunnen uitstaan. De onderkant van de hiel is gekoppeld aan het niet kunnen ‘verpletteren’ van een persoon of een situatie.

Het biologisch conflict achter artrose

Het gaat om een EWI overeenkomend met de locatie waarbij het kraakbeen wordt afgebouwd. Een gegeneraliseerd EWI kan veroorzaakt worden door valse beschuldigingen, vernederingen, grove beledigingen, scheldwoorden, soms ook kleinere opmerkingen.

Een fysiek misbruik zoals mishandeling of seksueel misbruik kan ook een ernstig EWI veroorzaken. Verder ook het falen op school, het werk, relatie met betrekking tot de partner, ook als ouder tot het kind of omgekeerd, slechte prestaties zowel intellectueel, artistiek of atletisch.

Andere gegeneraliseerde EWI’s kunnen veroorzaakt worden door schuld of schaamte. Mensen zijn in staat zichzelf een eigenwaarde te geven aan de manier waarop we onszelf waarnemen. Je creëert een mentale aanleg voor gegeneraliseerde EWI’s als je herhaaldelijk blijft zeggen: “in ben een mislukkeling, ik ben niets waard, ik zal nooit slagen enzovoort”.

Kinderen en ouderen zijn hiervoor kwetsbaarder. Verlies van status, op pensioen gaan, ziekte of letsel kan het subjectieve voelen laten ontstaan in de trend van: “ik kan het niet maar aan”. Een hogere chronologische leeftijd bereiken waarbij je denkt: “ik kan het niet meer aan omdat ik niet meer zo goed ben als vroeger” of de gedachte: “ik word oud en nutteloos” kunnen sterke EWI’s veroorzaken.

Een vriend verliezen waarbij men zich nuttig en gewaardeerd voelde kan eveneens een EWI veroorzaken.

Een gelokaliseerd eigenwaarde-inbreuk conflict (zie lokalisatie) is gerelateerd aan een specifiek deel van het lichaam.

Een slechte artistieke of atletische prestatie komt bijvoorbeeld overeen met de handen of benen. Een eigenwaarde-inbreuk conflict kan ook ontstaan bij de diagnose kanker (dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker), een negatieve prognose (“U zult nooit meer kunnen lopen!”), de verwijdering van een orgaan (mastectomie = borstamputatie), of continue lokale pijn die correleert met het dichtstbijzijnde bot of gewricht. Ter vergelijking: een matig eigenwaarde-inbreuk conflict heeft betrekking op de dichtstbijzijnde lymfeklier of spier.

Men gelooft iemand slecht behandeld te hebben, een zaak verkeerd te hebben aangepakt of iets verkeerds te hebben gedaan. Perfectionistisch ingesteld zijn en ervaren dat je gefaald hebt met de activiteit. Geloven dat je na een breuk een zwakke plek hebt die je niet meer optimaal kunt gebruiken.

Opmerking: Bij artrose is er gevaar voor vicieuze cirkels, omdat de pijn in het gewricht een nieuw eigenwaarde conflict uitlokt. Zoals ambities niet meer kunnen uitvoeren, ik kan geen lange wandelingen meer maken, mijn rug is zwak of mijn knieën zijn versleten.

De gedachte dat mijn heupen het niet lang meer gaan volhouden roept eveneens self fulfilling prophecy op. De lateraliteit of handigheid is hier van toepassing. Voor een rechtshandige betekent dat de rechterzijde de partnerzijde is en de linkerzijde de moeder/kind zijde. Bij linkshandigen is het net andersom.

Voorbeelden uit het archief van Dr. Hamer:

Een jongeman wil graag ambacht leren, maar zijn moeder praat op hem in dat hij beter de school kan afmaken. De jongeman luistert naar zijn moeder. Dit heeft tot gevolg dat de jongeman een lokaal eigenwaardeconflict ontwikkelt met betrekking tot zij handen. Geen handwerk mogen doen. Weefselafbouw in de conflictactiee fase met gewrichtsontsteking in de genezingsfase met veel pijn.

Een dame twijfelt voortdurend aan of ze de alledaagse dingen wel goed doet. Het is haar reeds toen ze een klein meisje was aangeleerd dat ze alles perfect moet doen. Haar perfectionisme leidt nu tot dagelijkse eigenwaarde conflicten met betrekking tot haar handen. Met het gevolg dat ze gezwollen handen heeft.

Conflictactieve fase

Het is belangrijk te begrijpen dat artrose een hangend conflict is door recidiverende sporen. Er ontstaan telkens acute ontstekingen of polyartritis als het conflict even tot bedaren komt. Door herhaalde ontstekingen ontstaan verdikte gewrichten dat leidt tot vicieuze cirkels. Perfectionistische mensen hebben vooral last van polyartritis. De genezingsfase van artrose is artritis of reumatoïde artritis.

Wat kun je op natuurlijke wijze doen?

Dr. Hamer raadt aan om zo veel mogelijk de conflicten op te lossen samen met hun sporen, omdat deze snel recidiveren en artrose erger maken.

Affirmaties : “iedereen maakt wel eens fouten”, “Ik neem mijn tegenslagen niet meer zo ernstig omdat ik vertrouw op mijn capaciteiten”. “ik vertrouw mezelf en kijk met zekerheid naar de toekomst”, “ik vertrouw op mijn innerlijke leiding”.

Bachbloesems van lariks, guldenroede en veldiep. Massage van kamferolie, ricinus olie of olijfolie. Of inwrijven met mirre tinctuur. Warme baden, warme modderbaden, sauna, infrarood licht en zonnebaden. Lymfedrainage. Beweging is zeer belangrijk. Elke beweging mag geen inspanning zijn en moet energie opleveren. Geen training of uitputtende beweging. Tijdens het bewegen mag men praten zonder dat men zuurstoftekort ervaart. Verder kan drukpuntmassage, reflexzonemassage nuttig zijn. Acupunctuur is ook waardevol. Etherische oliën van lavendel, munt, melisse en kamille in verdunde vorm inmasseren. Ojibwa thee

Koude kompressen of banden, ijszak. direct op de huid, echter niet langer om de zogenaamde reactieve hyperemie te vermijden (verwarmend effect). Let op de voeding, vermijd grote hoeveelheden dierlijke eiwitten, vooral varkensvlees. Beter is een tijdje vegetarisch te eten.

Loop meer in de zon, wennen aan de zon om zonder zonnecrème in de zon te kunnen zijn is heilzaam. luister naar je lichaam, die weet wanneer het genoeg zon heeft gehad. Zonnecrème is schadelijk voor het organisme.

Noot: ontstekingsremmende middelen werken de helingssymptomen tegen, de genezing gaat hierdoor veel langer duren.

Let eveneens een beetje op je voeding. Vermijd ten koste industrieel bewerkt voedsel en alles wat geraffineerd is. Sommige groenten hebben een gunstig effect op de genezing van artritis. Sperzieboontjes zitten vol geneeskracht. Alfalfa, andijvie, artisjok, bloemkool, chayote, mierikswortel, raapstelen, shiitake, uien zijn goede groenten bij reumatische aandoeningen.

Gebruik veel specerijen. Een gestandaardiseerd gember extract heeft een positieve werking bij het verminderen van artritis in de knie. Aloë vera en Aloë praecox zijn ook waardevolle planten bij de behandeling van reuma en artritis.

Boswellia serrata

De hars wordt uit de bast van Boswellia gewonnen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het is een waardevolle boom uit de Ayurvedische geneeskunde. Deze hars is sterk ontgiftend en zuiverend voor het bloed. Het bevat de drie reinigende smaken bitter, wrang en een nasmaak op scherp.

In de Ayurveda wordt deze topplant gebruikt bij allerlei reumatische klachten en werkt versterkend voor het hart. Boswellia verlicht pijn en verbetert de beweeglijkheid bij mensen die artritis hebben. Dosering: 1.200 mg tot 1.500 mg van een gestandaardiseerd extract dat 60 tot 65% boswelische zuren bevat, 2 à 3 x per dag.

Yucca extract is ook een goed middel om symptomen te verlichten bij reuma en artritis zonder de genezingsfase te blokkeren. Het is de wortel van deze plant die rijk is aan steroïde saponinen en dat heeft een krachtig effect op de spijsvertering en het ontgiftingssysteem van het lichaam. Je kunt het beste het vloeibare Yucca extract zonder alcohol aanschaffen.

Wat kun je beter vermijden bij artrose en artritis?

Alle stimulerende middelen hebben uiteindelijk een uitputtend effect omdat de energiereserves van het lichaam door deze stimulerende zaken voortdurend aangetast worden. Misbruik van de stressreactie en energiereserves van het lichaam zal met de tijd zijn tol eisen, zowel lichamelijk als geestelijk. Je mag zeker genieten van een kopje koffie, maar wist je dat cafeïnevrije koffie meer zuren bevat die de genezingsfase artritis verergeren? Heb je meer behoefte aan een kopje koffie, drink dan natuurlijke onbewerkte koffie.

Stimulerende zaken zijn vochtafdrijvend waardoor je vaker naar de wc moet gaan. Het lichaam verliest veel meer water dan normaal. Er ontstaan problemen met de natuurlijke ontgiftingssystemen van het lichaam. Als de tolerantie van het lichaam tegen toxische stoffen overschreden wordt ontstaat een intoxicatieschok dat de genezing van artritis met veel pijn zal verergeren.

Vermijd het medicijn cortison. Deze chemische stoffen die het natuurlijke hormoon cortisol nabootsen geeft de mens tijdelijk wat meer energie en levenslust. Maar dat “succes” duurt slechts zolang als het lichaam nog kan putten uit zijn energie- en voedingsreserves. Als het lichaam alle reserves heeft opgemaakt, zal het nauwelijks nog kunnen functioneren en de symptomen van artritis en andere aandoeningen zullen sterk verergeren.

Vermijd eveneens frisdranken. Het zure fosfaat in cola en limonade is schadelijk voor het lichaam. Om één glas cola te neutraliseren heeft het lichaam 30 glazen schoon water nodig, dus wees lief voor je lichaam. Let ook op geraffineerd zout, dit schadelijk zout is eveneens een aanslag op de waterhuishouding van het lichaam en beschadigt de nieren. Natuurzout zoals berg- of zeezout heeft wel een gunstig effect bij artritis.

Bij artrose en zijn genezingsfase artritis is het aan te bevelen om tijdelijk meer vegetarisch te eten om de genezing te bevorderen en pijn te verminderen. Teveel dierlijke eiwitten hebben ook een verzurend effect, zeker bij artrose omdat de spijsvertering en ontgifting van het lichaam niet goed kan functioneren door de conflictactieve fase waar men in zit.

Alcohol en geraffineerde suikers en zetmelen zijn eveneens te vermijden.

Het gebruik van statines heeft ook een nadelig effect op de genezing van artritis.

Verder vind je nog vele tips om artritis te ondersteunen in het artikel over reuma.

Met dank aan: Caroline Markolin https: //LearningGNM.com Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/ voor diepgang in de Germaanse geneeskunde.
Björn Eybl, zielsoorzaken van ziekte: ISBN: 978-3-85052-299-1 Ik kan dit boek aanbevelen om zelfstudie te doen.
Dr. Geerd Ryke Hamer

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Pancreaskanker of alvleesklierkanker De pancreas of alvleesklier is een langwerpig orgaan dat zich achter de maag bevindt, met de kop in de kromming van de twaalfvingerige darm en de staart tegen de milt. De pancreas produceert verteringsenzymen en scheidt deze uit via de pancreaskanalen. De pancreas is een gemengde klier met zowel een endocriene functie voor de koolhydraatstofwisseling (insuline en glucagon) als een exocriene functie voor de spijsvertering. De alvleesklier produceert ongeveer 1,5 tot 3 liter verteringssap per dag. Goed en veel kauwen stimuleert de productie van verteringssappen in de pancreas. Het endodermale klierweefsel dat verteringssappen produceert, bestaat uit [...]

  By Published On: 30/06/2024
 • Cataract of grauwe staar Het oog is het meest complexe orgaan van het lichaam. In dit kleine orgaan bevinden zich drie kiembladen: het endoderm, het nieuwe mesoderm en het ectoderm. Deze drie structuren dienen slechts één doel: kijken en zien. Dr. Hamer heeft veel ontdekt over het oog en dankzij zijn onderzoek kunnen we vele oogaandoeningen beter begrijpen. Emotioneel actieve conflicten spelen zich af in het binnenste gebied van het oog. Volgens de reguliere geneeskunde takelen eiwitten in het oog af, waardoor de transparantie van de ooglens langzaam afneemt. Hierdoor krijg je wazig zicht, wat het scherp zien belemmert. [...]

  By Published On: 10/06/2024
 • De functie van de galblaas De galblaas of vesica biliaris is een klein, peervormig zakje waarin gal kan worden opgeslagen. Ze bevindt zich rechtsboven in de buikholte, tegen de onderkant van de lever. De galblaas is verbonden met het hepatische systeem via de ductus cysticus, die direct in de ductus choledochus uitmondt. De galblaas heeft een wateronttrekkende werking op de gal die zodoende wordt ingedikt en een typische groene kleur krijgt. Gal is een vrij dikke, geelgroene vloeistof die in de lever wordt geproduceerd. Gal wordt verzameld in de galblaas, waar het wordt opgeslagen totdat het nodig is voor [...]

  By Published On: 27/05/2024